26 augusti, 2006

I väntan på regn och rusk..

...myser jag med äppelkakor och kaneldoft. Jag älskar hösten, luftens kyla, prasslande löv, varm olle och östermalmspresenningen (för dig som inte vet är det en oljerock). Att trä på ett par gummistövlar, ta en korg, kniv och ge sig ut på jakt i skogen är ett kungligt nöje. Det får mig att glömma tid och rum, informationsbrus, tekniska prylar och bara vara. För det mesta kommer jag hem tomhänt då jag verkligen inte är duktig på att hitta svamp. Ibland står jag mitt i svampstället utan att ens se hattarna sticka upp.

Skogen och hösten får vänta.
Idag har jag bara varit i köket. Började med att vada genom högt vått gräs till äppelträdet för att ta lite fallfrukt. Resultatet blev några härliga enkla äppelkakor. Den första har alltid serverats hemma. Äppelkaka nummer två var det första gången jag gjorde, men definitivt inte den sista. Både mamma och mormor hade sin egen rårivna variant. Kanelsåsen kommer från Hemmets kokbok från 1904 och blev med enklare modifieringar väldigt god. Passar extra bra till äppelkakorna som inte innehåller kanel. Min devis är att försöka unvika samma ingredienser i flera rätter på bordet. Samma sak tänker jag när förrätt, varmrätt och efterrätt serveras. Olika färg, krydda och ingrediens. Inte för att jag kommit på det själv utan det lärde jag mig på restaurangskolan i Salzburg. Nåja, nu kör jag på med de svenska råvarorna och recepten, vilket är en resa i sig.

Lätt äppelkaka (Märtha)
(4 pers)
5-6 äpplen
8 msk ströbröd
50 g margarin
2 msk socker
3 msk vatten

Skala, dela och kärna ur äpplet. Dela i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form och fyll den till ¾ med äpplen. Häll på vatten därefter socker och ströbröd. Klicka över margarin. Grädda på 200°C i ca 25-30 min tills äppelkakan fått färg. Servera ljummen eller kall med vaniljsås, kanelsås, glass eller lättvispad grädde.

Råriven äppelkaka (Märtha)
125 g margarin
¾ dl socker
20 sötmandlar
1 ¼ dl skorpmjöl
1 msk mjöl
¾ kg äpplen

Rör margarin och socker, blanda ner den malda mandeln, skorpmjölk och vetemjöl. Skala och riv äpplen grovt och lägg dem i en smord form, fördela "mandelmassan" över. Grädda i 200°C ca 15 min eller tills den fått färg. Servera med kanelsås, vaniljsås, glass eller grädde.


Kanelsås
(6 pers)
6 dl gräddmjölk
2 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk mald kanel
2 msk socker
Gräddmjölken, äggen och potatismjölet sjudes under stark vispning, tills såsen tjocknar. Den vispas därefter, tills den är kall och smakas av med socker och kanel.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...