30 augusti, 2006

I min örtagård

Nu har jag gått lös som en bock i örtagård* och skördat på föreningens jordplätt bakom huset. Det blev en del för grannarna är inte så flitiga att förse sig av kryddgrönt, vaxbönor, bondbönor, morötter och ätbara blommor som odlats i sommar. Blev dock inte förvånad då den asiatiska tjej som bor i huset genast hittade koriandern. Kvar finns gott om salvia, rosmarin och fransk dragon, för att inte tala om citronmeliss en masse som jag inte vet vad jag ska göra med. Förslag?

Gräslök
Jag frös in massor av den fina, kraftiga gräslöken. Varför köpa fryst under vintern när jag vill ha en liten, liten dos av mild lök i någon rätt?

Persilja
Persiljan kunde jag inte motstå. Den växer som i drivor och till middag var jag sugen på en Libanesisk persiljesallad. Vips googlade jag fram taboli på Expressens sida. Jag har också sett något om pesto e dy på persilja. Ska ge mig ut på jakt hos bl a Ilva där jag tror jag läste om det. Kryddan är inte heller dum att ha i frysen. Visst kan man tänka att det är trist med fryst när det kan vara färskt, men i grytor och annat där man vill slösa är den helt OK. Överflöd är överflöd som är härligt att ta till vara på.

Nyttigheter och historia
Persilja har rykte om sig att ge kraft men också vara förknippad med trolldom då fröna gror långsamt. Enligt historien åt gladiatorerna persilja för att bli starkare och greker hade persilja i sina segerkransar. Till våra breddgrader kom den i första hand som medicinalväxt med munkarna. Hjälper både att gnida mot myggbett, är urindrivande, tar bort dålig andedräkt, ger blek hy och sägs vara bra för hjärtat. I vilket fall är persilja rik på A-, B- och C-vitamin och dessutom innehåller den järn och kalcium. Nyttig med andra ord.


*Titel på en av Fritiof Nilsson Piratens böcker

2 kommentarer:

Ilva sa...

Vilken skatt ni har! Och vad dumma de ar som inte utnyttjar den! Salsa verde var det du sag, tror det ligger i juniarkivet.om inte kolla juli. Borde uppdatera receptregistret...

Kinna sa...

Aha, var det salsa verde. Den har jag ju gjort förut, men vill minnas att din version lät extra bra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...