31 augusti, 2006

God vardagsmat av squash

En favorit som hängt med i många år är Squash- gratängen. Jag tror att receptet ur- sprungligen kommer från Allt om Mat. Den större mängden (800 g) squash är mer än i originalreceptet vilket beror på att vi ofta fick egen odlad squash som var enormt grov. Ett par skivor täckte hela botten på formen. Gratängen kan med fördel tillagas dagen innan den ska ätas och blir då fastare. När den är helt färsk rinner den en aning. Vi har provat att lägga i lite råa potatisskivor i för att göra den mera matig. Det fungerar utmärkt, men jag föredrar ursprungsvarianten och potatis eller ett gott bröd till.

PS Det är säsong på squash just nu ;-) DS

Squashgratäng
(4 pers)
600-800 g squash
½ tsk salt
1 gul lök
2 msk margarin
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svart peppar
1 tsk basilika (torkad)
1 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost

Skölj och skär squashen i skivor. Lägg hälften i botten på formen. Strö på salt. Gör köttfärssås: bryn köttfärsen så att den blir söndersmulad tillsätt tomater och kryddor. Låt koka 10 minuter. Häll den över skivorna och täck med resten av squashen. Blanda crème fraiche och ost. Klicka över. Gratinera i 175°C ca 40 min.

2 kommentarer:

Max sa...

Istället för vanlig ost, testa att smula över ett paket med fetaost. Yumyum! :)

Kinna sa...

Självklart ska jag pröva det. Älskar fetaost! Tack för tipset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...