22 augusti, 2006

Genomskinligt vitt, en vacker färg

Låter det som om jag tänker måla om hemma? Kanske skulle behövas. Nej, jag tänker inte på någon färg som ska passa på väggen utan som namnet antyder äpplet Transparent Blanche vilket ger ett intryck av att vara genomskinligt med stråk av vitt. Vackra! Nästan som på 1700-talsvis pudrad hud vilken antagit en vacker grönvit transparent ton. En tugga och jag är fast. Krispigt och syrligt. Precis som ett äpple ska vara till framförallt äppelkakor. Först ut är det av de svenska äpplena för säsongen. Finns på på ICA för ca 20 kr kilot. Jag fick dock titta till ordenligt för att hitta dem. En undanskymd plats under hyllan med frukt hade lådorna fått. Försett med mycket knapphändig märkning.

Nåväl nu vill jag presentera en väldigt god äppelkaka som är utmärkt till eftermiddagskaffet och räcker till många. Den kommer från min farmor som bodde på
Klefstad fram till slutet av 50-talet och är relativt tunn. Behöver jag säga att den är god?

Klefstad äppelkaka (Farmor Elsa)
4 ägg
3 dl socker
1 ½ dl smält margarin (ca 125 g i fast form)
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3-5 äpplen
kanel
strösocker

Smält margarin och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i margarin. Sikta ner bakpulver blandat med vetemjöl. Bred ut på smörad och bröad långpanna. Skala och kärna ur äpplen, skär i tunna klyftor. Lägg dem efter varandra över sockerkakssmeten, strö över lite kanel och socker. Grädda i 175°C 20-25 minuter, tills kakan har fått fin färg. Skär i rutor när kakan svalnat.

Tips! Att ha mald kanel i en sockerströare gör det lätt att fördela innehållet över kakor.

5 kommentarer:

Clivia sa...

jag köpte just ett par transparent blanche och någon annan konstig sort (svensk) på ICA i helgen - härligt att säsongen börjat! Har inte syltat så mycket annat i år så jag ska satsa på att göra lite äppelmos och torka äppelringar och så. Min favorit är förresten Åkerö, jag tycker de är så vackra! Och goda.

Kinna sa...

Åkerö är jättegoda. Sedan har vi en gammal sort som heter Melon som är kanonbra för torr marmeladkonfekt.

Anne sa...

Oj, nästan exakt samma gjorde jag i helgen :) Fast ett recept från Kyrkkaffe, kanonbok när man ska göra stora kakor. och riktigt god var den.. :)

karin sa...

Melonäpplen hade vi där jag bodde som liten, det ger nostalgiska minnen fast det var nog mest min bror och jag som åt, vad jag kommer ihåg åkte vi ner till Kivik och handlade Ingrid Marie i 10 kg lådor redan då.
Tvärs över vägen från mina föräldrar växer det ett Maglemerträd, ger små äpplen som mognar sent men är jättegoda. Äppelkännare brukar bli lyriska när man pratar om Maglemer. Tyvärr är flera bilister snabba att stanna och plocka innan de är riktigt mogna...

Kinna sa...

anne - Kyrkkaffe? Vilket namn på en bok.

karin - Maglemer har jag aldrig hört talas om. Måste jag spana efter nästa gång jag är på äppleprovning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...