13 augusti, 2006

En stenpotta med taggiga benknölar

Beskrivningen av varelsen låter varken läcker eller lockande men om jag avslöjar dess riktiga namn kommer en del av er att sucka av välbehag och med ett småleende kring munnen minnas någon fantastisk måltid. Sucken av välbehag för mig är den barnsligt enkla tillagningen av djuret som råkar vara en piggvar.

Tillagning av piggvar
Att flå och hålla på gick knappast hur jag än kämpade. Skinnet satt som berg på de taggiga benknölarna. Resolut lades firren i en långpanna som smorts i botten. Ugnen sattes på 100-120 grader och sedan fick fisken ligga där tills den var klar. Beroende på tjocklek tar det olika lång tid men en timme behövdes till en inte alltför stor tingest. Några potatisar koktes, smör skirades och pepparot revs. En varm grönsak av någon sort blev bra till.

Detta enkla recept fanns inte i någon kokbok utan någon klok person bakom fiskdisken gjorde själv så här. Less is more ett uttryck som myntades av Andrea del Sarto (1486-1531) och en användbar devis i köket. Varför jobba ihjäl sig när det läckra och det enkla går hand i hand.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...