31 augusti, 2006

Elegant värre

Du hade helt rätt i din kommentar härom- dagen Xtian. Tarte- letterna i Elle för aug-okt (2006) är verkligen något som jag skulle gilla att göra. Mitt i prick med din gissning med andra ord. Innan jag såg receptet hade jag hunnit göra de här äppeltarteletterna och ta en bild. Porslinet de står på är så vackert och heter Wexiö Guld från Gustavsberg. Ett riktigt ömtåligt porslin som inte får diskas i maskin då maskintvättmedel innehåller starka slipmedel som avlägsnar guldet. Porslinet används endast vid finare fester på Klefstad t ex bröllop. Tillsammans med vita linnedukar och stolt resta linneservetter blir det verkligen elegant.

Det här är ett härligt recept på tarteletter, som inte bara är läckra utan lite tjusiga också. De går att frysa och ta fram som en efterrättskaka men är godast färska. Lite meck är det förstås men resultatet går inte av för hackor därför jag rekommenderar verkligen ett försök. Mormor har inte ett finger med i spelet den här gången. Receptet kommer ursprungligen från någon damtidning. Tror att det var Damernas värld.


Äppeltarteletter
(ca 12-13 stycken)
200 g mjöl
100 g smör
1 ägg
2 msk socker
½ tsk salt
2 msk vatten
Fyllning
½ kg äpplen
½ dl socker
50 g margarin
½ dl vatten
kanel
citronsaft
Dekoration
½ kg äpplen
Citron
½ dl socker
2 dl vatten

Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och kör till en jämn deg. Arbeta samman på bakbordet, låt vila 1 timme.
Skala, kärna ut äpplen och skär i bitar. Koka med socker, margarin, vatten, kanel med lock i 10 min sedan utan lock i 10 min. Smaksätt med citron. Skala, kärna ur äpplen, skär i tunna klyftor, droppa lite citron över. Koka upp i ½ dl socker och 2 dl vatten, koka lite äpplen i taget väldigt lätt.
Kavla ut degen tunt. Klä tartelettformar med degen. Bred över fyllningen/äppelmoset. Lägg äppelklyftorna i ett mönster. Grädda i 225°C ca 20-25 min eller tills de fått färg. Serveras med en klick vispad grädde.

9 kommentarer:

Ilva sa...

Verkligt vackert porslin!

Qi sa...

Åh, du har så många läckra recept... och jag som försöker hålla igen! Men något får man ju unna sig, de här äppelbakelserna ser verkligen goda ut!

Kinna sa...

Ilva - ja visst är porslinet helt underbart. Ett av de vackraste vi har.

Qi - mer recept kommer det att bli. Själv försöker jag verkligen träna regelbundet även om det är något som jag inte tycker är det roligaste jag vet. Jag gillar ju att äta så det är nog enda lösningen. Se upp för jag har många fler godsaker på lut!

Xtian sa...

Alltid snyggt Kinna, men det här ligger på topp-3 av snygga bilder hos dej. Porslinet "blew my mind" om man så säger.. Tarteletten var snygg den med iofs + att den ser ju hur smaskig som helst.

Spritsad grädde - egenvispad med sprits, eller sifon eller "köbegrädde"(läses på skånska) sprutgrädde alltså?

Kinna sa...

Egenvispad grädde så klart - köbegrädde - platsar inte hos mig - klart att jag har spritsat själv också med hjälp av smörpapper som vrides runt handen till en strut, klipp hål i änden, sätt på en sk tyll (finns i köksaffärer) och spritsa. Krävs lite träning, men är inte så svårt.

Xtian sa...

Nja, jag har ju sprits själv. Så jag får hem o öva. Har testat innan med typ röror med ädelost i å sånt, men det blir lätt lite klumpar i då och heltplötsligt säger det "splutt!!" och halva påsen trycks ut på en liten stackars brödbit eller vad det nu är... Därför gillar jag inte min sprits. men med len grädde eller så, kanske?

Tack för snabbt svar

Kinna sa...

Det finns spritsar och spritsar. Inte lätt med typen som kommer från snabbköpet så jag hoppas du har en lite "finare" variant. Tips om det där med ädelosten. Mixa med lite vispgrädde till en slät konsistens (samma sak med leverpastej el dyl). Då går det finfint att spritsa. Tjingaling!

karin sa...

Vad kul att det finns andra porslinsfantaster!
Jämfört med min mamma ligger vi nog alla i lä, hon brukar säga att det inte kommer att bli mycket pengar efter dom, men en massa porslin.
Jag gillar verkligen att spritsa och jag har en mängd tyll de flesta är faktiskt inhandlade på loppis för en spottstyver, Verner och Verner brukar ha engångspåsar i plast, så man slipper göra ren påsarna, värt vartenda öre!

Kinna sa...

Karin - en mamma till som har mycket porslin. Det är väldigt kul och men som storstadsbo finns det ju tyvärr inte plats i köksskåpen. Åker hem och frossar i allt det vackra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...