15 augusti, 2006

Drömmar av silver, drömmar av guld.

Ja, drömma kan man ju alltid och mina är i havre. Små gudomliga skapelser från Signhild, en dam, som var expert på att mangla. Ingen kunde som hon få linne att blänka slätt. Lakanens kanter fick inga veck och hon hade sina knep för att stryka en skjorta, något som jag fortfarande minns och praktiserar. Tänk vad mycket kunskap som finns i händerna och överförs den vägen och så mycket kunskap som går förlorad. Processbeskrivning i all ära men ibland går saker bara inte att beskriva utan måste ses, göras om och om igen. Så är det mycket med matlaning och bakning. När det görs om och om igen hittas nya sätt och knep.
Uppenbarligen kunde Signhild baka också för i vaxduksboken har kakan fått hennes namn i parentesen efter sig, så receptet kommer därifrån.

Havredrömmar (Signhild)
(Ca 55 st)
200 g margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornsalt

Rör margarin och socker vitt. Tillsätt gryn, mjöl och hjorthornsalt. Arbeta ihop. Rulla i längder. Skär bitar. Rulla till bollar. Grädda 150°C ca 20 min.

5 kommentarer:

so-ka sa...

Hejsan! Jag var för några veckor sedan inne på en sida som var specialiserad på "gammaldags" recept där jag hittade ett receptpå bl a inlagd västeåsgurka. Kan inte minnas om det var här eller om det var någon annan sida. I vilket fall som helst så undrar jag om du känner till någon sådan sida/blogg? Och har du något bra recept på traditionellt inlagd gurka? Mvh, Sofia

so-ka sa...

Nämen, nu hittade jag ju ditt (eller Ingas) recept lite längre ned. Det ser utmärkt ut. Några frågor, vad menas med 4 grader ättika? Hur mycket är det? Och dillkronor, jag lyckas inte hitta det att köpa någonstans, något tips? Mvh, Sofia

Kinna sa...

Sofia, om du kikar på 24 %ig ättika så finns det streck på flaskan. Varje streck visar en grad ättika. Maila mig direkt om du behöver mer hjälp.

Det har varit lite ont om dillkronor i år. Prova med lite dillfrön (finns på kryddhyllan i affären) tills du hittar dillkronor. Behövs inte så mycket dillfrön och inte heller mycket pepparrot för att ge smak.

Lycka till!

Brazilian Linda sa...

Ja det är sant, många gamla kunskaper går tyvärr förlorade. Jag har några riktigt gamla köksalmanackor hemma i sverige där det ges ut råd och knep om hur en duktig fru sköter hushållet :) Så roligt att läsa.. jag gick just och tänkte på det igår faktiskt och då hade jag inte ens sett ditt inlägg :)

so-ka sa...

Underbart! Tack så väldigt för tipsen. Ska snart sätta igång och laga, spännande! Ha det fint!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...