14 augusti, 2006

Det är då som det stora vemodet rullar in

Nja, riktigt så som Ted Ström beskriver i sin vintersaga är det väl ändå inte, men visst känner jag ett visst vemod i början av augusti. Fågelungarna börjar bli flygfärdiga och ska skjutsas ur boet. Rönnbären antar en rödaktig ton och augustimörkret kommer. Månen hänger likt en bamseapelsin över trädens toppar. Ljus och lyktor behövs och kräftorna ställs på bordet. Kräftor som man kan äta året om är ändå något speciellt i augusti. Inte samma sak att äta inomhus eller annan årstid även om det finns att tillgå.

Att få fiska kräftor är en ynnest. I mörkret vittjas håvar vid stranden och långsamt glider roddbåten ut på småtimmarna för att ta dem på djupare vatten. Årorna skvalpar lätt när de når vattenytan. Ner i sumpen med kräftorna och tillbaka till lägerelden för att höra fler spökhistorier. Ett minne blott idag, men allt det här är självupplevt.

För något år sedan var jag ute med grannen och vittjade håvar på blanka förmiddagen. Otroligt roligt att mäta kräftorna, som gjorde allt för att nypa oss i fingrarna, sedan kasta tillbaka de små och samla ihop de stora till en kräftfest. Lyx i vår tid även om romantiken är borta så är kräftorna kvar.


Här kommer en beskrivning på hur kräftor kokas även om jag misstänker att de flesta är hänvisade till de köpta.

Kräftor
Ca 1 kg levande kräftor
3 ½ l vatten
1 pilsner
1 ½ dl salt
¼ dl socker
dillkronor

Kontrollera att kräftorna är levande. Skölj dem och borsta med en ren diskborste. Koka upp lagen. Lägg ner kräftorna i ett par omgångar i den häftigt kokande lagen. Koka dem ca 7 minuter. Ta upp dillkronorna, lägg i nya. Låt kräftorna kallna i spadet.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...