25 juli, 2006

Zwiebelkuchen - drinktilltugg

Zwiebelkuchen har jag lagat många gånger. Kanske inte är så smal men mycket god som en förrätt eller tilltugg till ett glas öl eller kallt vitt vin. Receptet kommer från Haan, utanför Düsseldorf där jag bodde ett år. När det färska vinet (Most eller Sturm), som inte jäst färdigt utan är grumligt och kommer från vinbönderna, då äts här sortens tilltugg till.

Zwiebelkuchen (tysk lökkaka)
2 tsk torrjäst (20 g)
¾ dl mjölk
1 tsk socker
2 dl vatten
400 g vetemjöl
2 msk olja
1 tsk salt
drygt 1 ½ kg gul lök
1-2 vitlöksklyftor (kolla om det behövs mer)
200 g magert rökt fläsk
2 ägg
4 msk gräddfil eller sur grädde
100 g ost (typ gouda)
tabasco

Lös torrjästen i mjölken och låt stå en halvtimme. Tillsätt socker, varmt vatten, mjöl, olja och salt. Skala löken, skiva i tunna skivor. Värm en stekpanna och låt löken bli glansig i lite olja. Tillsätt vitlök, salt och peppar efter smak. Tärna det rökta fläsket och tillsätt. Ta av från värmen. Blanda ägg, sur grädde, riven ost och tabasco. Mixa allt med lökblandningen.
Bred ut degen i en större metallform. Häll lökblandningen över degen. Grädda i 225°C tills kakan fått en gyllenbrun färg. Ca 20-25 min. Skär upp i rutor och servera ljummen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...