06 juli, 2006

Triss i potatissallad

Potatissallad på färskpotatis är så läckert. Här är några sk skisser på vad man skulle kunna blanda potatisen med. I värmeböljan som sveper över oss nu behöver iallafall jag okomplicerad och sval mat som inte kräver varken timmar att förbereda eller att laga till. *

Fredriks franskinspirerade potatissallad
(4-5 pers)
Ca 800 g kokt kall färskpotatis
4 msk schalottenlök eller gul eller röd lök*
vinägrett
1 del rödvinsvinäger
3 delar vanlig matolja
fransk senap
4 msk hackade färska kryddor (t e x timjan, dragon, persilja, gräslök eller vad du tycker är gott)

Skiva potatisen. Hacka löken fint. Skaka ihop vinäger och slå den över potatisen och löken. Hacka örtkryddorna och blanda ner dem i salladen. Gott till en grillad köttbit, rökt fisk eller dy.



Några rester av rostbiff, färskpotatis och fina svarta oliver efter en födelsedagsfest gav inspirationen till den här potatissalladen.

Potatissallad (Kinna)
(4-5 personer)
800 g kall kokt skalad potatis
16-20 kalamataoliver
4 tsk kapris
20 basilikablad
1 msk dragonvinäger (istället för matsked tar du 1 del)
2 msk god olivolja (istället för matsked tar du 2 delar)
Salt
Peppar
socker

Dela potatisen i mindre bitar, kärna ur kalamataoliverna, dela i mindre bitar. Blanda potatis, oliver, kapris i en skål. Skaka samman en vinägrett i en redningsbägare, smaka av med salt, peppar och lite socker. Vänd potatisblandningen i vinägretten. Strö över strimlade basilika blad.
Ber så mycket om ursäkt men det verkar inte vara rätt proportioner på olja och vinäger. Prova dig fram med delar istället. hälsar Kinna



Potatissallad (Märthas)
(4-5 pers)
800 g kokt potatis
1-2 äpplen
¼- ½ purjolök
ättiksgurka
majonnäs
filmjölk
persilja
ev lite salt och rödvinsvinäger


Tärna potatisen, kärna ur äpplen och tärna, skiva purjolök fint. Blanda majonnäs, filmjölk. Hacka persilja och ättiksgurka i matberedaren. Blanda alla ingredienser. Smaka av.

IN ENGLISH

Märthas Swedish Potato Salad
4-5 servings
800 g boiled potatoes (cold)
1-2 apples
¼ - ½ leek
pickled cucumber
mayonnaise
sour milk or similar dairy produkt
parsley
Add possibly a little salt and red wine vinegar 


Dice the potatoes, core and dice the apples, slice leek finely. Mix mayonnaise, sour milk. Chop the parsley fine and pickles (not that fine) in food processor. Mix all ingredients. Season to taste. Serve with grilled meat, smoked beef or ham.

2 kommentarer:

Heléna sa...

Prova Rödlök istället för Gul lök i den Franska potatissalladen och kapris, fransk senap, vit balsamvinäger och olivolja.
ät till rökt fisk, Mmmmm

Kinna sa...

Låter jättegott! Tack för tipset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...