27 juli, 2006

Russinkakor och sandkakor

Russinkakor eller som det blev i det här fallet när bilden skulle tas - sandkakor - då sanden yrde för fullt. Både Gertykakor dvs Hallongrottor, Gudruns bullar och min farmors goda russinkakor tycker jag är goda att ha med till stranden.

Stranden ja, det är Kyhls strand som ligger längs kustvägen mellan Ystad och Simrishamn. Det var här som jag t ex lärde mig simma. Blå om både läppar och tår kämpade jag med grodan och fisken. Klädsimmet var en riktig rysare. Den minst femtioåriga bassängen nära havet där allt det hela ägde rum ser ut som jag minns den med turkosblå botten. Bara mycket mindre.

En gång tappade vi bilnycklarna i sanden och belöningen var en glass, Tip top tror jag den hette. Vaniljglass med en sträng choklad och en med jordgubb. Jag letade som en galning och fick glassen.

Russinkakor (Tant Elsa)
(ca 70 st)
200 g smör
1 ½ dl skurna russin
1 ½ dl socker
½-1 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
3 dl mjöl

Rör smör och socker pösigt. Rör ner de klippta russinen och bikarbonaten (som lösts i lite vatten). Blanda sist i gryn och mjöl. Forma till bollar som är ungefär en enkronas storlek. Lägg på plåt. Doppa en gaffel i vatten och pressa med den på bollen. Doppa igen och pressa på nästa osv. Grädda i 175°C tills kakorna fått en gyllenbrun färg.

5 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Mysigt det ser ut :) Men Top Hat, var inte det den där glassen med en nougat i? Ja eller en chokladkula liksom? jag äslkade den glassen! :) Synd den försvann...

Kinna sa...

Top hat? Kommer inte ihåg. Min favvis tror jag hette Tip top.

Brazilian Linda sa...

Jaså, var det Tip top den hette? :) Är det samma glass vi pratar om? :)

Kinna sa...

Kanske fanns båda glassarna.

Maria sa...

Top Hat är den med en sträng choklad och en jordgubb, TipTop är den med nougatklump! Jag vet, min kompis jobbar på GB och jag är glassnörd;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...