04 juli, 2006

Årets första skörd

Härligt att skörda egna rädisor. Tunt skurna i en redd grönsakssoppa med primörer eller skivade över en smörgåstårta blir de vacker dekor och god krydda. De här hade vi inte ro att vänta på så de åts som tilltugg med en aning grovt salt. Stark och härlig smak som bara det egenodlade får (eller hur)?

Redd grönsakssoppa
(4 pers)
4 potatisar
1-2 grönsaksbuljongtärningar
2 morötter
ett litet blomkålshuvud
2 dl haricots verts (gröna bönor)
1 dl gröna ärtor
Redning: mjölk och vetemjöl
Vid servering: hackad bladpersilja och skivade rädisor

Tärna potatisen (små färskpotatisar kan vara hela), skiva morötterna, skär blomkålen i små buketter, skiva bönorna på snedden i mindre bitar. Börja koka potatisen i buljong och vatten i 10 minuter, tillsätt morötterna i 5-7 minuter. Blomkålen i 2 minuter och tills sist bönor och ärtor som bara hettas upp om de kommer från frysen. Potatisen fungerar som redning i sig när den kokar sönder till viss del. Gäller inte färskpotatis som innehåller väldigt lite stärkelse. För att reda av soppan ytterligare skakas någon msk vetemjöl och 0,5-1 dl mjölk ihop i en redningsbägare (skakis). Häll lite i taget i soppan och koka ytterligare någon minut tills du fått önskad konsistens. Strö över rikligt med persilja och eventuellt skivade rädisor vid servering. Ett grovt bröd med ost är gott till.

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Vilken fin sida du har!
Hit ska jag återvända ..-)

Elisabet.

Kinna sa...

Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...