31 juli, 2006

Mullig mandeltårta

På ett studiebesök blev Märtha bjuden på den här goda tårtan. Hon höll på att äta ihjäl sig och det går att äta hur mycket som helst - nästan. Den är maffig och mäktig, jag blir mullig bara av att tänka på den. Lite pillig är den att göra men väl värd besväret.

Malins maffiga mandeltårta
(10-12 bitar)
Kräm
1 dl socker
1 dl vatten
4 gulor
150 g smör
75 g blockchoklad

Koka upp socker och vatten till 115°C. Låt svalna ett par minuter. Vispa ner gulorna i sockerlagen, använd elvisp. Klicka i smöret. Smält blockchokladen i vattenbad och häll ner den i krämen. Ställ kallt ett par timmar.

Bottnar Krämen räcker till dubbel sats av tårtbottnar. Prova dubbel sats av bottnarna.
100 g mandel eller nötter
2 dl socker
4 vitor
Garnering
2 dl grädde
Blockchoklad


Mal mandeln. Blanda med socker. Vispa vitorna. Blanda och bred ut på papper (20-25 cm i diameter). Grädda i 175 °C ca 12-15 minuter. Vispa grädden. Bred kall kräm på en botten. Täck den med knappt halva mängden grädde. Lägg på den andra botten och bred över resten av grädden. Riv blockchoklad över.

6 kommentarer:

Anna sa...

Låter mycket smarrigt!

J & M sa...

Åh! Det ser ut som Nigellas fantastiska pavlova! Tack för inspirationen, blev otroligt sugen på att göra en sådan till helgen ;)

Anonym sa...

Mums, håller med ovanstående ... den ser supersmarrig ut.

Lägger in den i min prova-på-recept-mapp.

Mvh/
Veronica

P.s
Har ätit leverpastejmackor ända sen ditt inlägg om gurka ... fick ett rejält sug efter Arbogas leverpastej (min favorit) och inlagd gurka på ett gott bröd.

Kinna sa...

Skoj att det låter så gott att ni alla bli inspirerade på ett eller annat sätt. =)
Leverpastej med gurka finns nästintill alltid på vårt frukostbord.

Nässelblom & choklad sa...

Wow, vilken underbar tårta. Den ser verkligen god ut!

Kinna sa...

Den är fantastiskt god och ska vara med i boken. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...