18 juli, 2006

Fruntimmersveckan börjar med Fredrik

Ur Stora boken om efterrätter av alla slag från ICA förlaget kommer den här fina tårtan som jag dedikerar dagens namnsdagsbarn Fredrik (och min sambo).

Bären var klara i trädgården och vi valde bort cocktailbären och mandeln. Vinbär, hallon och mullbär samt ett par vinbärsblad blev snygg dekor istället.

Casablancatårta
(ca 20 bitar)
6 äggvitor
3 dl socker
3 msk potatismjöl
½ tsk hjorthornsalt
Fyllning
4 gelatinblad
6 äggulor
1 dl socker
5 dl (kaffe)grädde
300 g margarin eller smör
2 msk vaniljsocker
Garnering
2-3 dl vispgrädde
Röda och gröna cocktailbär
1 påse (ca 35 g) mandelspån

Vispa äggvitorna till hårt och fast skum. Vänd ner sockret och potatismjölet blandat med hjorthornssaltet.
Markera 2 runda eller fyrkantiga bottnar, ca 22 cm i diameter, på bakplåtspapper. Bred på smeten. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 100-150°C, ca 45 min eller tills de lätt lossnar från pappret. Ta bort dem medan de ännu är varma. Låt dem sedan kallna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda äggulorna, sockret och grädden till fyllningen i en kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning. Tillsätt gelatinbladen. Låt krämen kallna.

Rör matfettet smidigt. Tillsätt sedan krämen i små klickar under omrörning. Tillsätt vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan. Vispa grädden tjock. Bred den ovanpå och runtom tårtan. Garnera med cocktailbären och mandelspånen som ev. rostats till vacker guldgul färg.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...