02 juni, 2006

Svampodlingar i grottor

Broschyren med champinjonodlingen i Sanzieres ser spännande ut men vi nästan kör förbi skylten så oansenlig är den. I grottor på 120 km odlas champinjoner. En charmgubbe ger oss en grundlig guidning om mycel, kompost, hästgödsel samt halm och hur allt prepareras för att ge bästa jordmån för svampen. Fördelen med grottorna är att temperaturen alltid ligger på 14 grader, det är jämn luftfuktighet och alltid mörkt. Odling kan ske hela året då inga årstider förekommer i grottorna. Allt möjligt odlas; shitake, ostronskivling, Pied bleu och förstås champingnons de Paris som fått sitt namn Paris eftersom Napoleon först började odla svamp i grottor nära huvudstaden.

Enkel svamprätt
Vi köper ett kilo och svampen är verkligen smakrik. På kvällen skär vi svampen i tunna skivor och stänker vinägrett över. (Till vinägretten blandas fransk senap, rödvinsvinäger och olivolja). Salta och peppra över svampen. I all sin enkelhet en läcker förrätt eller ett tillbehör.

I samma typ av grottor odlas också sniglar men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...