29 juni, 2006

Rårörd jordgubbssaft

Sylta och safta
Rårörd jordgubbssaft är fantastisk i sin färg och doft. I det s.k. äbblarummet (äppelrummet) stod mormor och rörde saften med allvarlig min. I mormors originalbeskrivning stod det att saften skulle röras åt samma håll under 1 timme när sockret tillsatts. Vidare skrev hon "Bindes över med linnelappar (inte korkas). 39 l jordgubbar och 22 l vatten till en 40 l mjölkkanna". Det sistnämna är vi helt främmande för men jag minns själv att det var en stor mjölkkanna i aluminium som användes och visst rörde vi åt ett enda håll med en specialtillverkad avlång jätteslev i trä. För själva avrinningen användes en upp-och-nedvänd stol, där silduken fästes med snören på stolsbenen. En hink sattes under silduken. Viktigt att det skulle självrinna för att saften skulle bli klar och fin.

Jordgubbssaft (Mor Ebbas)
3 l bär
2 l vatten
40 g vinsyra

Natronbensoat eller atamon
Bären rensas och sköljes, lägges i en kruka, vinsyran löses upp i vatten och hälles över. Täck krukan väl och låt stå i två dygn. Bär och saft hälls sedan i silduk och får självrinna. Väg saften och ta lika mycket socker som saft. Rör saften 1 timme åt samma håll. Tillsätt natronbensoat eller atamon. Fyll på väl rengjorda flaskor.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...