10 juni, 2006

Orgie i efterrätter

Tog en tur längs Memory Lane i helgen och funderade på vad små barnrumpor som vi, smörjde kråset med då smågodis inte fanns men veckopeng och lördagsgodis var en ordinarie inrättning. De här två efterrätterna var några av de saker som poppade upp i minnet. Majsena kräm med saftsås och chokladkräm med gräddmjölk. Kanske inte låter så upphetsande i dagens utbud av färdigmat men här behöver man inte fundera på debatt kring transfetter* och andra osunda tillsatser utan kan lugnt låta mjuk kräm glida ner längs gommen och smeka magens insida.

Majsena kräm med saftsås
(6 pers)
8 dl mjölk
1 dl majsenamjöl
3 msk socker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker

Koka all ingredienser utom vaniljsocker till en tjock kräm. Smaksätt. Serveras med saftsås.

Saftsås
3 dl koncentrerad saft
1 dl vatten
1 msk potatismjöl

Koka upp saften, blanda potatismjöl med lite kallt vatten och rör ned i den heta saften. Låt precis koka upp..

Chokladpudding/kräm
(6 pers)
8 dl mjölk
1 dl majsena
4 msk socker
1 dl kakao

Koka upp alla ingredienser till en tjock kräm. Ska koka någon minut. Servera med gräddmjölk.

* Lisa Förare Winbladh ifrågasätter initierat livsmedelsindustrins användande av transfetter och går i polemik med Livsmedelsverket. Bra gjort Lisa!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Tack tack! Sjud med lite vaniljstång i chokladpuddingen och desserten smakar lyxigt som attan.

Kinna sa...

Tack för tipset! Jag lyssnar och lär av debatten och tycker det är jätteviktigt att både du och andra skriver och debatterar i ämnet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...