01 maj, 2006

Vild card och vild lök

Machesallad med yoghurtsås och ramslökVild card därför att jag inte provat ramslök förut. Vild då den växer vilt så långt upp som eken växer. Släkt med allium är det en av de äldsta klosterväxterna och kan spåras bakåt mot medeltiden. En trevlig bekantskap i köket med kort säsong. I maj- juni växer den i Skåne, Gottland, Öland och kan förekomma uppemot Uppland. Sällsynt och vildväxande, men där den finns breder den ut sig. Vacker med sina vita blommor, smala, avlånga blad och har en mild smak av vitlök. Den används till soppor, såser och passar bra i sallader. På nätet hittar du också pestorecept mm där ramslök ingår. Övriga årstider kan den sannolikt komma från Asien där den också används i matlagningen.

Jag serverade den i en sås med yoghurt, mynta, machesallad och en lätt halstrad köttfärsbiff. Kombinationen med yoghurt och lite mynta var inte dum. I väntan på fräscha, egenodlade kryddor var torkad mynta var det enda som stod till buds, fungerade bra då såsen fick stå en stund.

Inspirationsförslag till yoghurtsås med ramslök
1 dl yoghurt
1 msk mjölk (för att få mera flytande konsistens)
Hackad ramslök
½ msk torkad mynta
1 krm rödvinsvinäger
Socker
Salt

1 kommentar:

Clivia sa...

Jag såg att kungen fick ramslök på sin galamiddag i söndags! Kan du inte odla lite bakom huset? ;-)
Längtar också efter färsk mynta, å vad det är gott. Ska plantera i mkt större kruka än förra året, den slokade och torkade bort för mig...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...