18 maj, 2006

Sofistikerad form på guckan


Med ena foten i ett fiskeläge på Österlen och andra i sambons familj som har sommarställe i skärgården, är det inte konstigt att det finns några böcklingrecept. Böckling är för mig en liten goding som t o m kan fås varm direkt från röken om man har tur.

Böckling, skriver Jan-Öjvind Swahn i sin Mathistorisk uppslagsbok, "är ett ord för rökt sill eller strömming som de flesta uppfattar som skånskt. Det är lånat från hollänskan och betyder egentligen "liten bock"". Någon förklaring till ordets upphov kan han inte ge. I alla fall fortsätter han att det är en skånsk och Bornholmsk specialitet.
Sofistikerad röraRöror och guckor är ju heta just nu men mina favoriter har de varit länge. Tonfisk eller lax- och böcklingrester blir underbara röror till förrätt eller utflyktsmackan. Böcklingtårtan nedan är en röra i sofistikerad form. Ett glas vitt vin med tårtan som tilltugg faller mig väl på läppen. Förhöj glädjen med några krispiga rädosor och du är hemma.

Tårtan på bilden fick extra fint utseende av några harsyreblommor som råkade växa utanför dörren. Dillen på toppen blev en imaginär "gräsmatta".
Böcklingtårta (ur någon tidning)(för 6-8 personer)
200 g mörkt bröd
50 g smör
Fyllning
5 ägg
3 böcklingar
½ dl fint skuren purjolök
2 dl lättcrème fraiche eller majonnäs
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Garnering
1 kruka dill
Finfördela brödet i en matberedare, smält smöret och tillsätt till brödsmulorna. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Hårdkoka äggen, skala och hacka dem. Rensa böcklingen. Blanda ägg, böckling, purjolök och crème fraiche. Salta och peppra. Bred ut fyllningen i pajformen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst ett par timmar.
Ta bort kanten på formen, ställ på fat och garnera med dill. Antingen finskuren eller i vippor.
När du skär tårtan skär man en rundel i mitten och sedan smala "tårtbitar". Då är det enkelt att ta en bit för gästerna. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...