05 maj, 2006

Saltrulle

För första gången har jag gjort en saltrulle. Ett pålägg som jag ser ibland i affären, färdiguppskuren och plastpacketerad. Inget fel med det, men drömmen var att kunna göra den själv. 

Traditionellt sätt att bevara kött
Ett av de äldsta sätten att förvara kött är ju att salta in det alternativt torka. Inte för inte finns ju uttrycket "nu är det kokta fläsket stekt". För att kunna äta väl insaltat kött förr måste det först blötläggas eller kokas och vad gällde fläsk skulle det sedan serveras stekt.


Vad är Saltrulle
Saltrulle vad det är? Jo, en styckningsdetalj på nöt eller kalv som ser ut som en avlång rulle, vilken lämpar sig mycket bra för att salta in och lägga på smörgåsen.


Lite tidskrävandeSaltrullen lät vänta på sig. Under 24 timmar låg rullen ingniden med salpeter och socker. Salpeter ger den röda färgen - tänk dansk pölse så förstår du vad jag menar. Enligt mamma är salpeter förbjudet i industrin då det inte är särskilt nyttigt, men i så här små mängder bör det inte vara någon fara. Efter det kokade jag en lag med salt och vatten som hälldes het över rullen. I dagarna tre låg den i lagen. Därefter koktes den i nästan två timmar på svag värme. Först idag provsmakar jag tunn, tunna skivor som skimrar i rosa och lite grönt (vilket den ska göra). Kanongod!!!
Sambon instämmer - härlig sälta.

Om du tycker det är kul med klassiska recept får du gärna kika på de 2 böcker som jag gett ut med min mamma. Den ena handlar om bakning och den andra om konservering. 


5 kommentarer:

Stickbloggen sa...

Saltrulle är gott! Mumsens på danska smörrebröd:)

Anonym sa...

Fundering - jag har nu en rå saltrulle på mitt köksbord! Måste jag köpa salpeter???
"Östgötaunge som bott i Stockholm men kommit hem igen."

Kinna sa...

anonym - nej du behöver inte salpeter. Här är ett recept som mamma använder

Saltrulle - recept snabbsaltning
till en saltrulle

2 l vatten
1 dl salt

koka upp saltlag, skumma den, häll den kokhet över köttet. Låt det stå kallt ett par dygn. koka sedan köttet i samma lag. 3 1/2-4 timmar, men prova efter halva tiden med en sticka så att du inte får ett för kokt kött. Stickan ska gå igenom.

christer sa...

Hej Kinna.
Jag sökte på saltrulle och hamnade här på din blogg.
Så nu är jag lite klokare vad saltrulle är för nått och hur man tillagar det,det tackar jag för.

Ha det så bra i vintervädret.
Mvh Christer.

Kinna sa...

Roligt Christer - ser att du är ifrån samma trakter som jag. Vi bor ca 3 mil från Söderköping, utanför Örtomta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...