22 maj, 2006

Lavendelglass

Mitt motstånd var hårt mot en glassmaskin. Ytterligare en maskin i köket som skulle ta plats. Maskinparken var redan stor och ont om plats var det i skåpen. Men till sist gav jag med mig och det dröjde inte mer än en halv dag innan den var installerad på köksbänken. Fredrik skaffade också ett extra kylblock för här skulle det göras glass.
Mycket glad är jag för hans envishet då jag uppfann den här underbara skapelsen igår. Vi hade lätt kunnat äta upp fyra portioner men som tur var hade jag bara gjort halva satsen.

Lavendel finns i hälsokostaffären.

Lavendelglass
(4 pers)
1 msk lavendel
3 dl matlagningsgrädde
2 ägg
1 dl socker
Sjud grädden med lavendelblommorna några minuter. Då blir de mjuka och goda i glassen. Vispa ägg och socker pösigt. Häll den varma grädden med blommorna över äggblandningen och vispa. Kyl ner. Häll i glassmaskinen. Skeda upp färdig glassmassa i skålar.

Uppdaterat recept
4 pers
1 msk lavendel
3 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl socker
1 dl turkisk yoghurt
1 krm salt
Sjud hälften av grädden med lavendelblommorna några minuter. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden hårt. Sila av lavendelblommorna. Blanda alla ingredienser inkl youghurt och salt.
Frys i minst 4 timmar.

3 kommentarer:

Kristina sa...

En fråga som inte rör det här inlägget, men tänkte fråga ändå. Jag undrar om kapris och tänkte att du kanske vet något om det. Jag är mycket förtjust i kapris men vet egentligen inte mycket om den och undrar vad den passar till mer än de två recept jag har (lax med kapris och en tomat-oliv-kapris-pastasås). Är nyfiken och sugen!

Marlene sa...

Min dotter vill också ha en glassmaskin, men jag tycker att det är onödigt. Du kan väl berätta mer senare om du tycker att vi "borde" ha en!!

Kinna sa...

Kristina
Kapris i potatismos med brynt smör är gott. Mat-Tinas tips. Potatissallad med kapris och svarta olikver. Det kommer recpt i sommar. Det finns mycket. Högst upp i bordern på den här sidan står det search this blog. Här kan du söka på ingredienser. Har jag skrivit något om det får du upp det. Häls Kinna
Marlene
Glassmaskin är inget nödvändigt. Det går att hitta på mycket med vanlig vaniljglass också. Smaksätta med massor av saker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...