12 maj, 2006

Champagneprovning

Champagneprovning, vad passar bättre när sommaren är i antågande? Ulrika Karlsson, vinskribent på bl a Aftonbladet tog oss med på en tur i tanken i champagnedistriktet igår. I kallt klimat, dryga 10 grader i medeltemperatur hela året, på kalkrika klippor, tunt lager av jord och med långa, långa rotsystem växer druvor som får hög syra, vilket är förutsättningen för den ädla drycken. Höjdarchampagnen igår var en Bollinger Grand Année, ekfatslagrad som tål många års lagring framöver.

Nogsamt fick vi veta att rosa champagne kan göras både genom att låta skalen vara kvar i vinet tills det är rosa eller att vitt och rött vin blandas. Olika sockermängd tillsätts när champagnen degorgerats dvs att jästen avlägsnats och ger olika sötma till champagnen. Begreppen flög i luften och anteckningarna måste kontrolleras innan jag skriver något mera om detta.

Det bästa som Ulrika sa var att hon provar ny champagnesort med sin man varje måndag. Ingen dum idé att både lära sig mer och förgylla en vanlig vardag.

1 kommentar:

Vinlusen sa...

Det finns skäl att vara avundsjuk på Ulrika Karlssons man.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...