20 maj, 2006

Bidrag till cyberkocken

Kalvytterfilé med quinoasalladBidraget till Ilvas och Fridas cyberkocken är klart. Knepigt då mangon i affären var så hård att jag hade kunnat slå ihjäl någon med den. Letade efter frusen dito men Konsum på Sveavägen hade inte det i sortimentet. Lösningen blev barnmatspuré på burk, mango blandat med päron. Rökt kött, skaldjur eller fisk kändes inte som min grej men ordet barbecuesås triggade igång mig till att tänka på rökt chipotle. Av det här blev det en glaze att pensla köttet med. Inspiration till att smaksätta köttet fick jag då jag bläddrat i ett urgammalt nummer från Buffé. I en artikel beskrevs olika sätt att grilla i USA. Tidningen glömdes kvar kvar på landet så jag hittade på en egen rub. Det går säkert att göra bättre men det var mitt första försök. Råvaror, tid och hunger sätter sin gräns. Glazen blev jag nöjd med.

Quinoa och spenat blev del av en halvvarm sallad med örtkryddor. Lite zucchini gav den mera matighet. Allt tog lång tid att laga vilket är helt naturligt då det gäller att smaka, smaka och åter smaka. Bäst med tävlingen är att jag tvingas fundera i nya banor. Chipotlen har legat länge och tittat surt på mig. Nu kommer den säkert att finnas med i sommarköket många gånger. Jag kan tänka mig marinader, salsor och till fräscha fruktsallader.
Mis en Place på bänken
Grillad kalvytterfilé på quinoabädd
4 pers

ca 600 g kalvytterfilé

Rub
2 krm vitlökspulver
4 krm lökpulver
2 tsk paprikapulver
4 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm chilipulver
2 tsk torkad lime (finns hos Kajsa Varg)
Dela ca 600 g kalvytterfilé i bitar, stöt den torkade limen, blanda ruben och gnid in köttet med den. Låt ligga 1 timme.

Glace
4 msk apelsinbalsamvinäger
4 msk mango och päronpuré (barnmatsburk)
Chipotle (rökt jalapeno) finstött
Blanda i en kastrull och låt puttra tills det är en simmig konsistens

Quinoasallad
2 dl quinoa
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
1 medelstor zucchini
1 paket fryst hel spenat
Mynta
persilja
Salt
Peppar
Lime
Koka quinoa med buljongtärning och vatten 5 min. Tillsätt fint tärnad zucchini. Koka ytterligare några minuter. (på Tastelines sajt stod det att quinoan ska koka totalt 5 minuter. Du väljer själv). Häll av eventuellt vatten, blanda med tinad spenat, hackad mynta och persilja. Smaksätt med salt peppar och lime.

Lägga upp salladen på fat. Salta köttet och stek det i grillpanna eller grilla. Pensla över glace, skär det i strimlor och arrangera på salladen. Pensla eventuellt över mera glace.

5 kommentarer:

Ilva sa...

Kul! Du ar med iallafall! Det later jattefint och det ser valdigt gott ut!

Kinna sa...

Tack! Lite ändrade planer gav utrymme för att laga något. Det var jättekul att kreera något nytt. Jag är ju en kokboksslav i mångt och mycket.

Anonym sa...

Detta såg verkligen jättegott ut Kinna ... måste nog gå in och lägga en röst för dig när det blir dags!

Hälsar/
Veronica

Kinna sa...

Idag åt sambon upp resterande kött. Ruben är definitivt något vi kommer att göra igen.

Tack Veronica, roligt om du gillar det.

Clivia sa...

Mmm, det låter smaskigt! Jag har också fått ta till barnmatstricket ett par gånger när det inte varit säsong för den färska frukten jag velat använda - de är inte alls dumma de där puréerna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...