19 april, 2006

Rheum hybridum

En kär gammal vän dyker upp igen. Mitt i den svarta jorden kämpar den sig upp och låter sig inte förskräckas. Kunde inte låta bli att publicera den modiga och lite sturska knoppen på en rabarber.

Nyfiken som jag är ville jag veta hur länge den funnits på våra breddgrader och hittade de här raderna: "Rabarber odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Till Europa kom den först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet". Källa odla.nu

Rabarbern när den är som bäst är ljust röd och späd, utan trådar och träaktighet. Godast att smälta ner tillsammans med en aningen socker till en kompott. Finns det mycket rabarber rekommenderar jag en klar rabarbersoppa med en len karmemummasmakande karamell mitt i. Som en vit kudde ligger den härliga karamellen och på snudden flyter i soppan. Koklandslaget har komponerat receptet som finns i "Det svenska matåret". En utsökt avslutning på en vårmiddag.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...