12 april, 2006

Pinfärska primörer tittar fram

Nässlorna har en stark grön eller lilagrön ton I finger- topparna nyps och sticks det lite. Plockade de första nässlorna, mina första riktiga primörer för året. Tog snabbt fram handskar, men nässlorna hann ändå sätta dit en stickande känsla för ett par timmar framåt, trots att de är små, späda, och till synes ofarliga. Påse hade jag ingen utan mössan fick duga. Vinden från havet sög duktigt tag i håret, men en vårprimör förför, till allehanda galenskaper.

Väl hemma sköljdes småttingarna noga i flera vatten, förvälldes och hackades grovt. Lite bitiga blir de i soppan, vilket jag själv föredrar men visst kan matberedaren skapa en slätare soppa. En bottenredning gav en krämig konsistens. Ta mindre med mjöl om soppan ska kännas mera genuin/ruff/tuff.


Nässelsoppa på vitt Rörstrandsporlin, Old Höganäs gröna skymtar under
Nässelsoppa, spenatsoppa eller grönkålsoppa
(2 pers)
250 g späda nässlor, spenat eller grönkål
1-2 msk margarin
3 msk mjöl
½ l vätska
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
ev muskot

Skölj nässlorna väl, ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Skölj med kallt vatten för att avstanna kokningen. Finfördela dem i matberedaren eller hacka fint på skärbrädan Vill du ha en mildare smak blandar du nässlor och spenat. Smält margarin tillsätt mjöl, buljongtärningen, därefter vätskan lite i taget och nässlorna. Låt koka några minuter Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd. Spenaten eller nässlorna kan bytas ut mot grönkål.

5 kommentarer:

Per & Britt sa...

Hej,

Detta är bara för din information.

Vi tänkte att du kunde vara intresserad av att veta att i nummer 33 av BKWine Brief nämnde vi dig:
Den svenska versionen finns här:
http://www.bkwine.com/bkwine_brief/brief_033_s.htm

En del av informationen finns (kommer snart att finnas) också i ?bloggen?:
http://www.bkwine.com//blog/bkwinebriefblog.htm

Länken till din site kommer nu att permanent finnas på bkwine.com i BKWine Brief-arkivet:
http://www.bkwine.com/bkwine_brief/bkwine_brief.htm

Bästa hälsningar,
Britt & Per

Clivia sa...

Gah. Nässlor! Som är det godaste jag vet. Å om de kunde växa upp här snart också! Men det dröjer nog inte så speciellt länge. Jag har redan köpt ett par bra handskar för att orka plocka riktigt mycket!

Kinna sa...

Per & Britt, vad roligt att ni rekommenderat bloggen. Ska signa upp för nyhetsbrevet också, hur många prenumererar?

Clivia - bara så du vet att det funkar att plocka lite äldre nässlor också och förvälla. De är däremot bra att köra i matberedaren. Nässlorna går att frysa och ha på lut när längtan sätter in. =)

Eva-L sa...

Gud så gott! Jag förstår att den man gör själv förmodligen är godast, men med tanke på var du är: har du testat Branteviks bykorgs nässelsoppa? Den är underbar! Men i år kanske jag skulle testa att göra egen efter ditt recept.

Anonym sa...

Hmmm, lite retsamt att läsa om din nässelplockning när vi här uppe får hålla oss tillgodo med snöskottning ;-)

Men jag har torkade nässlor från Palogården hemma så jag kan följa dina inspirerande recept iallafall.

Glad Påsk!
/Veronica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...