11 mars, 2006

Soppa på Scorzonera

Svartrotssoppa, porslin vinetaRot med anor
Svartrot kallas också för scorzonera eller fattigmanssparris. Som namnet antyder påminner smaken om sparris och är mjäll och fin. Roten har anor från 1500-talet i sydeuropa och kom till Sverige under 1700-talet skriver man på Odla.nu
Rotens egenskaper och utseende
Det är en läcker, smal rot på ca 30 cm med svart skal och vit inuti. Väl värd att prova. När rötterna skalas utsöndras en klibbig saft som mörknar snabbt. Lägg dem därför direkt i vatten, eventuellt med en aning citronsaft. Det gör inget att en del svarta prickar blir kvar vid skalning.

Nyttigt innehåll
Frukt och grönt skriver att Svartrot innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker vilket gör den lämplig för diabetiker. Den är rik på mineraler och järn. Svenska svartrötter finns under perioden september-februari. Resten av året importerar vi från bl a Belgien, Frankrike och Holland.

Svartrotssoppa

(2-3 personer)
En av de godaste saker man kan göra med scorzoneran är en soppa som redes med ägg och creme fraiche. En fettbomb kan det tyckas, men vilken delikatess. Servera ca 2 dl per person till förrätt.


400 g svartrötter
1 buljongtärning (grönsaks eller höns)
vatten som täcker svartrötterna
någon msk crème fraiche om soppan inte ska redas (valfritt)

Redning (valfritt)
1 dl creme fraiche och en äggula blandas och röres ned för att få en lite lyxigare soppa

Skala svartrötterna, lägg i vatten om de inte ska kokas med en gång då de annars blir mörka. Koka dem mjuka i ca 15-20 minuter tillsammans med en buljongtärning. Mixa i matberedare tillsammans med lite av kokvattnet. Tillsätt mer kokvatten tills det är en något tjockare soppa. Smaka av med salt, peppar och eventuellt crème fraiche för att få en rundare smak. Ska soppan redas, vispa äggula och crème fraiche, tillsätt lite i taget av den varma soppan i redningen.
Efter att äggulan och crème fraiche är tillsatt får soppan inte koka igen eftersom ägget koagulerar. Det blir ca 5-6 dl soppa exklusive redning.


Smördegsstänger som tillbehör
Elegant blir det med stänger av smördeg och riven ost. Lägg osten på större smördegsplattor, vik ihop på längden, skär längder med någon cm mellanrum i 2 delar som sitter ihop längst upp, vrid dem något varv om varandra (på längden), lägg på plåt, pensla med ägg och grädda i 225 grader.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...