24 mars, 2006

Maria bebådelsedag betyder våffeldags

Gästerna åt mig ur huset
Våfflor är en himmelsk begivenhet i ordets rätta bemärkelse eftersom det serveras på Maria bebådelsedag. Själv serverar jag det då dagen nästan infaller på min födelsedag. En gång hade jag 14 kaffegäster och gjorde frasvåfflorna nedan. Innan sista gästen kommit var allt slut. 3 liter grädde hade gått åt till smet och som tillbehör. Sista gästen ringdes upp för att inhandla mera på väg till kalaset. Mix gick snabbare till den omgången. Smaken skiljde sig avsevärt så jag rekommenderar varmt att använda "äkta" råvaror.
Gräddningstips
Låna in ett våffeljärn av någon av gästerna för att kunna ha två järn igång samtidigt. Våfflor osar alldeles förfärligt därför kan det vara en fördel att placera järnen under spisfläkten vid gräddning.

SkogshallonEgen sylt är godast
Gör egen sylt till - det är stor skillnad. Frysta hallon och blåbär kan kokas antingen var för sig med socker eller varför inte göra en Drottningsylt dvs koka dem tillsammans med socker. Till en sylt som ska ätas direkt går det bra att använda mindre med socker än till en vanlig sylt som ska lagras lite längre.

Snö för extra frasighet
I ursprungsreceptet är det kallt vatten alternativt snö för att få våfflorna riktigt frasiga. Låter inte så läckert idag då de flesta bor i tätort och snön är inte särskilt fräsch. Resultatet med snö blir i alla fall kanon om man har tillgång till ren snö.
Frasvåfflor
6 dl tjock grädde (gärna sur)
2 dl kallt vatten eller snö
5 dl vetemjöl
3 msk smält margarin
salt
socker
Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå och svälla en stund före gräddningen i våffellagg.

Servering med sylt och grädde eller strösocker och grädde.

1 kommentar:

petra sa...

ah tack för detta recept - ska utprövas snarast!
Petra
(jag har länkat dig till min blogg)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...