15 mars, 2006

Kaneldoftande morötter

Kanelstuvade morötter med hemgjorda köttbullarEtt starkt barndomsminne är kanelstuvade morötter med fläsk. Jag tyckte det var jättegott och inte alls exotiskt då jag fick det som barn under 60-70-talet.
Lite nyfiken blev jag dock var kombinationen kom ifrån och det visade sig att tillagningssättet har anor från 1800-talet och min mormors mor Hilda Hansson. Färskt fläsk som serverades till morötterna var inte enkel mat. Även om de hade gård var fläsket som regel salt och sill var det som serverades mest. Att ha kanel i anrättningen och servera färskt kött var fin mat. Smaken från de söta morötterna, lite salt och kanel stämmer fint ihop till knaperstekt fläsk.
Kanelstuvade morötter (Hilda)
(4 pers)
600 g morötter
vatten
salt
2 msk margarin
3 msk mjöl
mjölk
kanel
salt
Skala morötterna och skär dem i små tärningar eller slantar. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Smält margarin, tillsätt mjöl tillsätt vätska från morötterna samt mjölk. Konsistensen ska vara trögflytande på stuvningen. Tillsätt morötterna, smaka av med kanel och salt. Servera med stekt färskt fläsk, köttbullar eller revbensspjäll.

5 kommentarer:

Clivia sa...

Mmmm, det måste jag prova! Själv fick jag något som kallades "bonnasås" till fläsket, en lite söt löksås. Vardagsmat tyckte vi men egentligen gourmet! Måste försöka få fatt i gott fläsk bara, är starkt misstänksam mot butikens vakuumförpackade...

Anna sa...

Var ju "tvungen" att lägga till dig eftersom du har så spännande recept :) Älskar att läsa om mat och tycker om din variation på recepten.

Kinna sa...

clivia: Löksåsen äter vi också. Kommer så fort jag gjort en extra god variant. Tror att löken i sig själv gör den söt utan extra socker.
Anna: Tack för komplimangen. Som Clivia skriver vanlig bonnamat som är gourmet. Hoppas jag inte kommer att göra dig besviken.

Frida sa...

Oj vad kul. Det hade jag aldrig börjat tänka på själv. Stuvade morötter hörde till en av de få saker jag slapp äta när jag var liten - eftersom jag av någon anledning ogillade "varma morötter" starkt. Nu älskar jag tillagade morötter. Och kanel. Receptet skall provas!

Anonym sa...

Åhh, så gott! Nu blev jag riktigt sugen på att göra köttbullar med stuvade morötter, det var längesedan.

Något som också är ett gott tillbehör är stuvad vitkål. Mums!

Tack Kinna, för dina inspirerande inlägg!

Mvh/
Veronica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...