14 mars, 2006

Delikatesser smeker smaklökarna

Svartrötter på fat från Uppsala EkebySlog i kokböckerna hur svartrötterna kunde anrättas på flera sätt (förutom soppan som jag gjorde häromdagen). Fastnade för det enklaste enkla vilket oftast är mycket gott. Lätt kokta rötter med smör och citron var delikat. Jag längtar redan till sparrissäsongen men dessa rötter hjälper till lindra de värsta våndorna. Fler sätt att anrätta svartrötter hittar du på sparrisodlaren Karin von Schenks hemsida då sparris och svartrötter kan anrättas på samma sätt.

Sparrisodlaren och orgier
I Skillinge på Österlen huserar Karin sedan flera år och driver upp grön sparris under en kort säsong från början av maj till slutet av juni.
Vid midsommar förra året var jag och handlade en rejäl bunt av dessa mjälla delikatesser i hennes "lada", där besökaren tar de antal buntar som önskas och lägger pengar i ett skrin. Eftersom det var slutet på säsongen försåg jag mig rejält. Mina gäster lämnade återbud, sjukt barn, och jag var tvungen att vräka i mig sparris alldeles ensam. Gudagott och nästan komiskt var det att sitta där mol alena vid havet med mängder av sparris.

Fredrik (sambon) ringde från båten som han och kompisarna seglade ner till Kroatien. Han hade just anlänt vid Gibraltar och blickade ut över två kokande hav som möttes. Behöver jag säga att han bara var en aningen avundsjuk när han hörde om sparrisorgierna.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...