27 februari, 2006

Sammetslen sötnos med anor

Semlor på silverbricka från Klefstad"Heisswecken är en gammal kaktyp. Den finns avbildad på målningar redan på 1200-talet i kyrkor i Skåne och i andra delar av det dåtida Danmark, och 1457 omnämns den i en kokbok från ett hospital i Hamburg". Ja, författarna Dick Harrisson och Eva Helen Ulvros, till boken Historiebok för kakälskare kan sin sak och har ägnat ett helt kapitel åt semlan. Förståeligt då detta bakverk smälter underbart i munnen. Vidare skriver de att den sin tidigaste form serverades med het mjölk, äggulor och smör och en bulle med urgröpt inkråm, smör och eventuellt socker om man hade råd. Cajsa Wargs hetvägg beskrivs också i boken.

Semlor varje tisdag
Själva äter vi semlor på tisdagar ända fram i påsk. Varianten är mindre än den köpta. Sambon blandar mandeln med hasselnötter, en hädelse i mina ögon. Här kommer den som jag gillar bäst.


Bullar
150 g margarin
4 dl mjölk
1 pkt jäst till söta degar
½ tsk salt
¾ dl socker
½ tsk hjorthornsalt eller bakpulver
11-12 dl vetemjöl


Fyllning
Inkråm från bullen
50 g mald mandel
½ dl socker
varm mjölk
vispgrädde
florsocker

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Häll ner i degbunken. Smula ner jäst tillsätt salt, socker, hjorthornsalt och mjöl. Låt jäsa 15-20 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den väldigt lätt. Rulla små bullar. Låt jäsa, pensla med mjölk. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg.
Skär av locket, gröp ur bullen med en tesked. Smula sönder inkråmet och blanda med mald mandel samt varm mjölk till lagom konsistens. Skeda i av fyllningen i bullarna. Vispa grädde och spritsa i (eller klicka) i hålet. Lägg på locket. Ta en tesil och skaka över lite florsocker.

5 kommentarer:

Krokofanten sa...

Hej Kinna!

Vilken fin blogg du har.
Fint skrivet och mysiga bilder!
Kommer att återvända!
Ha det gott!

Dagmar sa...

Hej Kinna!

Så du köpte boken! :-) Jag har tyvärr inte hunnit läsa den än, men den verkar lovande.

Christopher Anderton sa...

Tjipp beautiful! Det där lät ju extremt mumsigt! Skall pröva på i helgen.

Kinna sa...

Fyllningen får man testa sig fram till, ca 2 dl grädde räckte till 5 semlor. CU

Maja sa...

Hejsan!
Seeing these, I am now REALLY hungry!
Hope your book tour takes you to Chicago sometime soon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...