19 februari, 2006

Palsternacka, savoykål och rödvinsmarinad

Gammaldags surstek med tillbehörJust nu provlagar jag Märthas mat från 60-70-talet, då hon höll slaktkurser, vanliga matlagningskurser och matlagningskurs för herrar. Just det sistnämnda tycker jag säger en hel del om den tidsperioden. Ingen skulle köpa konceptet idag. Som barn kommer jag ihåg att vi på vägen hem från skolan mötte Märtha (mamma) med bilen fylld till brädden med mat, köksutrustning och recept på väg till någon kvällskurs.

Surstek med tillbehör
Att marinera kött är ett gammalt sätt att möra kött men sursteken i rödvinsmarinad blev inte riktigt så mör som jag tänkt mig. Måste därför provlaga den än en gång för att se om det blir annorlunda. Gratängen med palsternackor blev väldigt läcker. Använd gärna en väl lagrad ost i gratängen. Själv använde jag parmesanost som gav lite extra sting. Eftersom gratängen var ganska fet valde jag att ångkoka savoykålen till. Den är annars säkert mycket god att bräsera. Marinaden blev bas för en rödvinssås med schalottenlök, buljong, balsamvinäger och någon tesked socker.

Palsternacksgratäng
Palsternacksgratäng
(4 pers)palsternackor
ostsås
2 msk margarin
2 ½ msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 äggula
1 dl ost

En riktigt stor palsternacka räcker till 4 pers, ta annars flera små. Koka skalade palsternackor i skivor eller bitar knappt mjuka i lättsaltat vatten.Fräs margarin och mjöl, späd med mjölk och grädde. Låt koka ett par minuter. Rör ner gula och riven ost. Smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över palsternackorna och gratinera i 225 grader tills den fått färg. Serveras som ett alternativ istället för potatis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror faktiskt att det fortfarande finns kurser i matlagning som bara är till för män, har sett det i studiefrämjandets eller liknandes katalog

Kinna sa...

Där ser man =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...