22 januari, 2006

Vintermat

OxruladerKryddningen på såsen till påminner om både kalops där kryddpeppar ingår och slottsstek med ansjovis, men oxruladerna är många snäpp festligare.

Ansjovisklubben
Ansjovis ger extra knorr åt många anrättningar.
Ibland blir det för många. Vännerna grävde på antikvariat och hittade en bok som heter "Ansjofiskens bok", då de fått ansjoviskryddad mat för tredje eller fjärde gången. I boken finns ännu flera Ansjovisrecept, Ansjofiskens saga, ett Ansjoviskantat och slutligen presenteras Ansjovisklubben. "Klubbens idé är Glädjen att bli Berusad av Allt det Livet Uppenbarar och Erbjuder i sitt Dukade Bord, (ett Rätt Komponerat Ansjovisbord eller t ex; ett Liv) Våra Kraftiga Strävanden Upptäcka Nya Experimentalfält för Våra Sinnen, Känslor, Tankar och Smaklökar i Sökandet efter Livets Sälta och dess Törsts Lov"... och det hela slutar med uppmaningen "Var Ständigt LivsBerusad". Något att tänka på när vinterkylan går genom märg och ben.

Oxrulader
600 g välhängt nötkött (helst innanlår)
salt
vitpeppar
rökt skinka i tunna skivor
hackad gul lök
3 msk margarin
1 ½ dl vatten eller buljong
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
4 ansjovisfiléer
2 dl grädde
Skär köttet i skivor. Bulta skivorna lätt med handen. Salta och peppra. Lägg en skiva skinka och 1-2 tsk lök på varje skiva. Rulla ihop dem. Fäst med tandpetare. Bryn ruladerna. Lägg över dem i en gryta. Häll på vatten. Lägg i kryddor och ansjovis. Låt puttra under lock 15 min Tillsätt grädde och låt steka färdigt ca ½ tim. Tag bort tandpetarna. Servera med skyn, kokt potatis och kokta grönsaker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå hur man gjorde förr ... har du testat att göra egen ansjovis av siklöja? Det har jag och det blir riktigt gott.
Mvh/
V

Kinna sa...

Nej, så djupt har jag inte grävt i mina arkiv. Har du tips om hur man gör?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...