17 januari, 2006

Tomattorka eller sommardröm

Rostade tomater och timjan i SkärgårdenTomattorka skriver Brax on food. Begreppet kan tolkas på olika sätt. Det kan vara i väntan på att tomaterna ska bli färdiga i ugnen eller i väntan på sommaren med solmogna tomater. De flesta tomatälskare väntar nog på att de solmogna tomaterna ska komma, de som går att plocka direkt från plantan och sätta tänderna i. Medan vi väntar kan man ju rosta dem lite och drömma.
Första gången jag åt de här tomaterna var som ett tillbehör på Seglarhotellet i Sandhamn. De serverades till anka med balsamicosås. Var bara tvungen att prova att göra dem själv.

Rostade körsbärstomater i ugn
Välj körsbärstomater på kvist för det blir dekorativt om de lyckas hänga kvar på kvisten efter rostningen. Lägg tomaterna i en ugnsfast form eller på en långpanna. Sätt ugnen på drygt 100-125 grader och rosta tomaterna i några timmar eller tills de börjar skrumpna. Ju skrumpnare de är desto sötare i smaken. Se till att vattenångan kommer ut ur ugnen. Antingen genom lucka på spisen eller med hjälp av en sked mellan ugn och ugnslucka.

1 kommentar:

ninni sa...

Oh så gott det lät! Det ska jag prova vid tillfälle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...