22 januari, 2006

Stora härliga rågbröd

FlatbrödMärtha (min mamma) gjorde en bakbok med bl bröd för Året Runt. I receptet hade ett skrivfel smugit sig in och istället för 0,5 liter vatten stod det 5 liter vatten. En herre hörde av sig och berättade lite surt att han hade en rågvälling som flöt ut ur köket.

Bröden är stora och härliga med riktigt genuin rågsmak. Degen är relativt tung att bearbeta och hushållsassistent är nästan nödvändigt. Skiva i tunna skivor (gärna med skärmaskin) och frys in för att få det färskt varje gång du äter det.

Flatbröd
2 st
1 l krossad råg
½ l vatten
1 l filmjölk
250 g mager kesella
100 g jäst
1 ½ dl sirap
1 ½ msk salt
3 l grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Häll kokande vatten över rågen. Låt kallna. Blanda det med fil, kesella, jästen utrörd i lite vatten, sirap, salt och rågmjöl. Arbeta kraftigt, gärna i hushållsmaskin. Tillsätt vetemjölet efter hand. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Baka ut till limpor som är lika långa som bakplåten. Lägg på plåt och låt jäsa (länge). Grädda i 175 grader i ca 1 ½ timme.


Receptet på limporna finns i vår bok I mormors berså, Klefstad förlag.

2 kommentarer:

Clivia sa...

Hej där,
"I tagged you for a meme" som det heter på engelska. Ganska omöjligt att översätta. I alla fall, det handlar om kokböcker och du behöver inte svara på engelska om du inte känner för det. Det vore kul om det kunde sprida sig till andra svenskspråkiga bloggar!

Anonym sa...

Hej Kinna!

Det där brödet såg riktigt gott ut. Jag brukar använda rågkross när jag bakar mjukkaka.
Kvällen före häller jag paltspad över 2dl rågkross som får stå och svälla över natten.
Dagen efter tillsätts ljus sirap, jäst och rågsikt till önskad konsistens som efter jäsning bakas ut till ljuvligt saftiga och goda mjukkakor. Jag brukar inte tillsätta salt eftersom paltspadet brukar vara ganska salt.
Mvh/
V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...