26 januari, 2006

Fredagsmat på radio

Äntligen Fredag
Wow, det här var skoj! Jag blev uppringd av Lana Brunell för Radio Östergötland och fick lämna ett middagstips. Alla andra är kockar och så lilla jag. Superkul eftersom jag aldrig gjort något sån't förut. Maten lagade jag en timma innan jag blev uppringd. Stack till affären redan kl åtta på morgonen och hade all mat klar två timmar senare. Här ser du resultatet. Progammet sänds fredag 27 januari kl 16.20.

Köttbit
Välj utskuren biff av innanlår eller en entrecôte. Torka av med hushållspapper så osar det mindre när du steker köttet, salta och peppra. Använder du grilljärn (för att få snygga rutor) ska grilljärnet stå på spisen en bra stund. Gärna att det blir nästan grått av hetta.

Rostade grönsakerRosta några av säsongens grönsaker t ex potatis, morötter, kålrot, rotselleri, rödlök, fänkål, paprika, rödlök, palsternacka. Låt fantasin flöda. Total mängd kan vara drygt ett kilo skalade rotfrukter och grönsaker för 4 pers.

Förslag för 2-3 pers
2 morötter
2 medelstora palsternackor
2 potatisar (tvättas bara, skalas ej)
ca 200 g selleri
ca 200g kålrot
olja till formen
½-2/3 tsk socker
1 tsk balsamvinäger
salt
peppar ur kvarn
Blanda i efter rostning
12 cocktailtomater

Dela grönsakerna i ungefär lika tjocka delar men i olika form t ex stavar, kuber mm. Olja in formen. Lägg i grönsakerna. Strö över salt, peppar, balsamvinäger, socker samt sparsamt med olivolja. Blanda om och sätt in i ugnen på 225 grader. Rosta tills de fått fin färg och är mjuka ca 35 min.
För att ytterligare förhöja smaken tillsätts körsbärstomater i klyftor till grönsakerna när allt kommit ut ur ugnen. Tomaterna blir endast lätt ljumna. Kan serveras som en ensamrätt eller som tillbehör till en stekt köttbit och ett vitlökssmör.


Vitlökssmör75 g smör
½ krm salt
knappt 1 vitlöksklyfta
½ krm vitpeppar
Pressa vitlöksklyftan över smöret, tillsätt kryddorna. Blanda alltsammans. Lägg smöret på plastfolie och forma till en rulle. Rullen kan läggas i frysen för att bli lite extra hård. Skiva sedan upp smöret och lägg på köttbiten eller grönsakerna.


Päron med nöttäcke
5-6 färska stora päron eller 10-12 inlagda päronhalvor
(en stor konservburk alt två små burkar inlagda päron)
50 g margarin
100 g nötter, hackade
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk päronspad

Päronen kan antingen vara färska päron som är lätt kokta i lite sockerlag, eller päron på konservburk.
Lägg päronen i en ugnssäker form. Hacka nötterna grovt i matberedare. Smält margarinet, tillsätt nötter, socker, vetemjöl och mjölk. Fördela blandningen över päronen och häll över lite päronspad. Sätt in formen i 225 grader. Grädda tills nötblandningen har fått färg, ca 15 minuter.
Servera ljummen med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

3 kommentarer:

Anne sa...

åh gud så roligt! :) Och gott låter det också!

Clivia sa...

Kul!
... och det är ju inte var dag som man har en trerätterslunch klar klockan tio på förmiddagen!
Gud vad jag blev sugen på rostade rotfrukter nu, måste göra det i helgen.

Anonym sa...

Det vattnas i munnen när jag läser ditt recept :-)

Mvh/
Veronica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...