04 januari, 2006

Apelsinmarmelad i engelsk stil

Frukt i Hötorgshallen, höger om rulltrappanTycker du om engelsk apelsinmarmelad till dina scones? Då faller säkert den här marmeladen dig väl på läppen. Pomeranser finns att köpa i Hötorgshallen. Receptet kommer från min sambo som också har också en handskriven vaxduksbok med familjens bästa recept samlade.
Mormors apelsinmarmelad
6 apelsiner
2 pomeranser,
1 citron
1 grapefrukt
ca 2,8 kg strösocker

Allt skäres smått. Skal för sig. Det vita tas bort. Tillsätt 3 liter vatten. Låt stå i ca 20 tim. Koka i 1 ½ tim utan lock. Massan väges och lika mycket som massan väger socker, ca 2,8 kg tillsättes. Låt det koka i ca 1 1-1/2 tim med lock. Prova om massan stelnar genom att hälla upp lite på ett fat. Dra ett finger igenom. Bildas det en "väg" som inte flyter ihop är den helt klar, det sk marmeladprovet. Häll på burkar och parafinera. OBS! Glöm inte att väga syltkitteln innan den används.

Recept ur boken I mormors skafferi, Klefstad förlag.

2 kommentarer:

OORANOS sa...

Have a good time

Anders sa...

Tack för receptet.
Hade inga pomeranser, så dessa bytte jag mot, lime+kiwi, blev drömgod

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...