31 december, 2005

Sorbet eller normandiskt hål

BlodapelsinsorbetInför nyårskvällen fick vi i uppdrag att göra mellanrätten som ska skapa plats i magen ett sk trou normand. Vi valde andra ingredienser än calvados och äpple varför mellanrätten är en vanlig, men ovanligt god sorbet. Inget normandiskt hål.

Vi har gjort sorbet flera kvällar den här veckan och provat oss igenom smak och konsistens. Valet för kvällen föll på den med blodapelsin, som är underbar i färg och smak. Bilden visar första försöket med apelsinskal. Jag lät skalen ligga kvar när jag gjorde den färdiga sorbeten och den blev för besk. Den sorbet vi serverar ikväll är vackert rosa då vi använde mer blodapelsiner.
På andra plats kom päroncidersorbeten. Citronsorbeten från Allt om mat var inte heller dum, men rosmarinsmaken var tunn. Den är väl värd ett nytt försök när det är säsong på fräschare örter.

Sorbet a l'Orange sanguine (Blodapelsinsorbet)
6 pers
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
6 blodapelsiner
Vatten och socker kokas ca 10 min till en simmig konsistens. Det går att lägga i strimlat skal i sockerlagen och sedan sila bort dem. Smaken blir lite mera distinkt och något besk. Låt lagen kallna. Enklast är i kallt vatten i vasken för att det ska gå fortare. Pressa apelsiner och citron och blanda ner. Vi ställde blandningen i frysen en stund för att få den riktigt kall. Sedan hälldes vätskan i glassmaskinen. Forma sorbeten till ägg med hjälp av två skedar. Snyggast att servera i martiniglas vilket jag själv inte har, men värdinnan ikväll har inhandlat redan förra året och förser oss med dem.


Ett recept till från de senaste kvällarnas test. Sorbeten var mycket god men snarare en efterrätt än en mellanrätt. Tillsammans med färska bär tror jag att den här kan bli en hit i sommar. Inspiration kommer från boken som följde med glassmaskinen (Philips)

Päroncidersorbet
5-6 pers
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 msk citronsaft
2 2/2 dl päroncider, söt typ Herrljunga
1 äggvita
Koka en socker lag av vatten och socker. Låt kallna. Blanda i cider, sockerlag och citronsaft. Vispa äggvitan löst och blanda i. Häll blandningen i glassmaskinen.


Gott Nytt År!

28 december, 2005

Små vilda stekar flyter omkring

Gräsänder i BrunnsvikenPromenad i Brunnsviken i söndags. Vad de är vackra, gräsänderna där de ligger i det kalla vattnet. Och goda tillägger Fredrik.
När det som mest pratades om fågelinfluensan hade vi fått några nyskjutna gräsänder. Omsorgsfullt blev de plockade och filéer skars ut. De serverades med blåbärssås och rotsakspytt. Dagen därpå ringde den andre jägaren som också fått ett par änder. Han lät klart ansträngd på telefon - har ni lyssnat på nyheterna? Neeej, hurså?
Det verkar som om man hittat fågelinfluensa virus i vilda fåglar i Eskilstunaån sa han. Ooops, det kändes ju inte helt bra. Konsultation med en matexpert lugnade oss och inget har brutit ut - än.

Glassmaskinen går varm

RosmarinNyår firas med ett matglatt gäng. Ca 25 personer hjälps åt med maten och en meny med 5 rätter avnjutes. Förrätt, fiskrätt, mellanrätt, kötträt, efterrätt. Sedan ingår ju förståss fördrink med tilltugg, godisbord och champagne till tolvslaget.
I år är det vår tur att göra en mellanrätt. Efter letande på nätet och i gamla AoM har vi hittat några saker som ska testas. Grönpepparsorbet, citronsorbet med rosmarin, vinsorbet eller cidersorbet. Glassmaskin har vi lånat. Jag tycker att maskinparken är komplett i köket, men kanske får ändra mig för det här var kul. Det första försöket med päroncider är just klart och blev alldeles för sött för att platsa som mellanrätt. Som efterrätt är den helt perfekt. Nästa sorbet med citron är på G och jag väntar med spänning på resultatet.
Ett recept som jag förlagt i mina pappershögar var en basilikasorbet med ruccolasallat. Lät i alla fall bra.

25 december, 2005

Grötpojke istället för mandel

Mandel, ris och broderad handdukMandel i gröten är troligtvis en tradition från slutet av 1800-talet. Den som fick mandeln skulle rimma till gröten och kunde antagligen bli gift under året. Hemma i vitrinskåpet finns en märklig, två cm hög, porslinsfigur. Det är en söt liten grötpojke. Enligt vår gamla sömmerska Dagmar, som var barn i början av 1900-talet hade familjen en grötpojke istället för en mandel i gröten då man inte hade råd att köpa mandel. Pojken kunde sparas från år till år och användas som mandel på nytt.

24 december, 2005

Långa eller inte långa

Speciell julmat med minnen
Säkert har du något på julbordet som det är något speciellt med. För mig är det lutfisken. Det är en rätt som jag inte gillat som barn men när den är vällagad har jag lärt mig uppskatta den som vuxen. Varje jul serverades den dagen före julafton sk lillejulafton. Då var muraren samt vår ende anställde på gården inbjudna att fira med oss. Ingen av dem hade familj och var två härliga ungkarlar.

Juldagen - en mindre lugn dag
En gång skulle härligheten avnjutas på juldagen. Barnen skulle alltid smaka allt som bjöds. Jag tyckte jag klarade mig rätt bra genom att svälja stora tuggor i taget, tills ett jättestort och jag överdriver inte, ett jättestort ben satte sig fast i halsen. Hur jag än svalde så satte det sig än mera fast än förut. Mamma gav mig knäckebröd, vilket är ett gammalt knep för att få bort ben i halsen. Det hjälpte inte.Tårarna rann på mig. Alla hade druckit lite glögg, mamma hade druckit minst. Det blev en tur till akuten. Halsen, gommen och tungan bedövades för att häva reflexerna i halsen och till sist kunde benet fiskas upp, till min lättnad, med hjälp av en stor pincett.
Som bekant glömmer man snabbt obehagligheter och jag äter fortfarande lutfisk till jul. Hos oss serveras den traditionellt med kokt potatis, brysselkål, skirat smör, vit bechamel sås och kryddpeppar.

En riktigt God Jul önskar jag dig!

20 december, 2005

Simma lugnt

Strömming i trängselSill eller strömming?
Samma art skriver Naturhistoriska riksmuseet. Kärt barn har många namn då den gradvis ändrar sitt utseende. Stekt ättiksströmming är ett av mina älsklingsrecept. När jag köper strömming, köper jag alltid lite extra, gör lagen nedan. De strömmingar som blir över efter middagen får en ny simtur. Ättiksströmmingen platsar på julbordet, på en knäckemacka med lite gräslök eller som förrätt med kokt potatis. Den är läcker.

En idyll på Österlen
Mitt i vinterkylan blev jag längtansfull efter sommaren. Letade fram en bild på båtarna i hamnen i fiskeläget Skillinge. Under en tid var det en mycket stor betydande fiskehamn. Som liten barfota unge kunde jag gå förbi någon rök i hamnen och få en en skrynklig böckling i handen. Idag går flertalet av båtarna in till Simrishamn. Vet inte ens om de kan gå in i Skillinge eller om hamnen är för grund och måste muddras. Färsk och rökt fisk går iallafall att få i den välsorterade fiskaffären i hamnen.

Stekt ättiksströmming
Strömming
Rågmjöl
Salt

Ättikslag
½ dl 24%ig ättika
3 dl vatten
2 dl socker

Klipp bort ryggfenan på strömmingen, rensa den och tag bort ryggbenen. Skäl väl och låt rinna av. Blanda salt och grovt rågmjöl. Vänd strömmingarna i blandningen. Stek dem på hög värme i smör. De ska få ordentligt med färg och bli knapriga. Efterstek på lägre värme så att de är genomstekta. Blanda ingredienserna till lagen och rör till dess sockret smält. Lägg strömmingarna i en form med lite högre kanter. Häll lagen över och se till att den täcker fisken. Skiva lite gul lök och lägg uppe på. Strömmingen blir bara bättre av att stå några dagar och håller sig upp till en vecka i kylskåp. Om det blir för mycket lag kan den sparas i kylskåp.

18 december, 2005

Bruna, fula och inte gula

E bananerna fina?
Nej - ett par blev liggande. Bruna, fula, fulla med prickar. Inte oätliga, men inte lockande. Vardagsmat men att kasta, inte att tänka på. Varför inte en banankaka? När jag berättar det på telefon, utbrister min granne - "oh ett sådant recept fick min mor från USA...det måste ha varit på 60-talet".

Banankakan är också troligtvis en 60-talist. Facks står för fackskolan Brogård i Uppsala där man pluggade mat i början av 60-talet. Klart att det byttes recept. De första bananerna kom efter kriget. Spännande ny frukt. Det var delikatesser... och ovanligt. Nu är det "ganska vanligt men oförsvarligt", att kasta menar jag. ;-)

Banankakan är jätteenkel och barnsligt god.

Banankaka (Facks)
100 g smör
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 stora bananer

Smält matfettet. Häll i socker och rör om. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, därefter ägget. Vänd slutligen ner de skivade bananerna. Häll smeten i en väl smord och bröad form på 1 ½ liter. Grädda i 175° ca 30-35 min.

16 december, 2005

När du vill veta vad som finns i korven...

Att trä på korvskinn är oxå en konst
...kanske du ska göra som vi, stoppa din egen.

Rökning av korv
Nu har den årliga korven blivit till, bl a korv som lämnades till rökning i måndags morse. Gubbarna där vi får vår korv rökt är enligt utsago gamla och tandlösa. Jag har inte sett dem. Fredrik var där vid 7-tiden på morgonen och han sa att han kunde se rubrikerna framför sig. "Gentleman från Östermalm (fast vi inte bor där) nedskjuten i skumrask område". Det var tydligen lite speciellt, men helt ofarligt.
Eftersom gubbarna är goa men gamla började jag höra mig för hos kollegorna om det finns fler ställen att lämna in för rökning. När jag har frågat runt, har det visat sig att det är många som lämnar korv eller annat kött från jakt till rökning. Bl a i slakthusområdet. Jag ska få adressen.

Omprioritering i korvproduktionen
Själv gjorde jag en fläskkorv som kommer från min Farmor Elsa på Klefstad. Tanken var att jag skulle provat ett gammalt Medwurst recept med konjak. Till det behövdes konstfjälster, vilket jag inte fått tag på. Därför blev nödlösningen att göra en fläskkorv av de ingredienser som vi ändå beställt i Hötorgshallen. Fjälster hade vi köpt på ICA och späcket som skulle i medwursten får vi väl hänga ut till fåglarna.

Färdig fläskkorvFarmors fläskkorv
2 ½ kg fläskfärs
½ kg nötfärs
1 kg halvkokt potatis
1 ½-1 ¾ liter mjölk
1 tsk vitpeppar
3 msk salt
2 msk potatismjöl
ca 5 meter fjälster (i Östergötland används nöttarm som är krokig)

Arbeta färsen. Riv potatisen och blanda den i färsen. Krydda. Späd med mjölken och se till att smeten får en lös konsistens. Blanda sist i potatismjölet och fyll på kroktarm. Inte alltför mycket då korven sväller i skinnet. Knyt om i ringar med hushållssnöre. Pricka korvskinnet med en nål så att den inte spricker. Sjud korven ca 15 min i lättsaltat vatten kryddat med några svartpepparkorn, kryddpepparkorn och ett lagerblad. Serveras varm i sitt spad. Det blir en hel del av satsen och den kokta korven går bra att frysa i plastpåsar.


Rotmos
2-3 pers
Drygt en halv kålrot
2 morötter
3 små potatisar
Tärna allt och koka tills det är mjukt, häll av vattnet men spara lite. Kör grönsakerna i matberedaren och späd med kokvattnet. Smaka av med salt.


Både korv och rotmos är verklig smalmat. Senap är gott till!

15 december, 2005

På tal om mos

Lisa skrev för en tid sedan på Matalskarens blogg att potatismos är barnmat. Jag kan inte hålla med utan tycker att det är väldigt gott. Både kryddat och okryddat. Äter det gärna till stekt strömming med lingonsylt, som östgötarna gör. I skåne gör man en liten grop i moset och häller på en aning sirap. Åtminstone gjorde jag det som barn. En annan variant på skånskt mos gjorde Tina på TV för något år sedan. Det var kryddat med brynt smör och kapris. "Det var/är jättegott".
(Länkar till Lisa inlägg med flera tips om mos: "Mer om mos" och "vuxet mos")


Igår, på en lite festligare tillställning, serverades det potatismos smaksatt med citron och vitlök. Ny kombination som föll väl ut på smaklökarna.

11 december, 2005

Glögg i advent

Alla diverse tilltugg - skinka, bröd och ostar mm"Kinna, kinna. Vi vill titta på Snövit". Lilla Amanda, helt bedårande, tar mig i handen och säger att videon inte fungerar. Kom och hjälp oss. Maja tittar också vädjande på mig. De blickarna går inte att motstå. Att den inte funkade och att glöggen kokade (blev alkoholfritt) var ju otippat.

Fullt hus
Vi som trodde att vi hade allt under kontroll - gästerna tog en akademisk kvart - som tur var. Det blev lite stressigt på slutet och härligt rörigt. Ungarna bredde ut sig över köksgolvet med färgpennor och papper. Två lintottar slog ihop sina kloka huvuden över en Gameboy. Min sambo Fredrik och jag kryssade mellan barnen för att få fram lite mera skinka och öppna för nyanlända. Gästerna strömmade in, minglade och det var ingen hejd på fina presenter. Tusen, tack! 100 var bjudna, 55 kom (barnen inte inräknade).

Dansken och saffransbrödKnackade på dagen därpå
Det är något speciellt med julens cocktailparty. Sänder en tanke till alla de som inte kunde komma och framför allt de som läste förra årets inbjudan, fick fel med datumet och kom dagen därpå.
I år tror jag att flera hade räknat med att det skulle bli lite mera matigt för faten blev nästan länsade. Mest poppis var den varma brietårtan (som inte fastnade på bild) tätt följd av Farmor Elsas pepparkakor. Dansken var inte heller dum.

Vi bjöd på
Kavring
Dansken (Bröd ur Riddarbageriets brödbok)

Knäckebröd
Griljerad skinka med senap
Ädelost

Röd Julost
Varm brietårta med pinjenötter, honung, aprikoser och fikon
Pepparsalami

Farmor Elsas pepparkakor (se tidigare inlägg för recept)
Cedropepparkakor (från Stadsmissionens reklamblad 2004)
Godisbord med gammal hustomteSaffransbröd fyllt med suckat, apelsinskal, russin, kardemumma och smör

Pepparnötter
Frukt, dadlar, nötter, fikon
Julmust
Hemgjord glögg (se tidigare inlägg)
Tarvisenbål (ur Vinterns goda ting, Anna Bergenstrand)
Julskinka med griljeringDet som blev extra bra i år var griljeringen på skinkan.

Griljerad julskinka
Till 2 julskinkor
1 ½ dl svensk senap (söt)
¾ dl socker
1 ägg
Skorpsmulor
Blanda senap, socker och ägg. Bred över skinkan på den feta delen. Strö på skorpsmulorna.
Ställ skinkan lågt ner i ugnen med värme på över ca 225 grader i ca 15 min eller tills den fått färg. Då torkar griljeringen till när äggvitan koagulerar.

07 december, 2005

Apelsinsäsong

Härligt att kunna äta söta goda apelsiner igen. Köper hem kilovis av de guldgula solarna. Hos oss samlas det alltid en hög väldoftande apelsinskal vid TVn eller efter helgens frukost med färskpressad juice. Synd att kasta. Att sylta dem är enkelt och ger en god extra krydda i bakverk eller som sötsak.

Tipslista på var du kan använda dem

  • Tillsammans med suckat, kardemumma och smör i vanliga bullar gör bullarna till något alldeles xtra
  • Saffranslängder blir mycket saftiga med samma fyllning som ovan plus russin.
  • Krydda mjuk pepparkakan med lite hackade apelsinskal och lingonsylt
  • Ambrosiatårta är både vacker och god med hackade skal på glasyren. Recept i 7 sorters kakor.
  • Breda strimlor av skal fryses styckvis, doppas sedan hastigt i mörk choklad, läggs på ett smörpapper för att torka. Lite snyggt till en espresso

Syltade apelsinskal
12 apelsiner (utan fruktkött)
Sockerlag:
3 dl vatten
3 dl socker

Skala apelsinerna med en kniv för att få snygga jämna kanter. Blötlägg skalen 2-3 dagar i en skål och byt vatten varje dag. Koka dem i vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt dem rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop lika delar socker och vatten. Lägg i apelsinskalen och låt dem koka 5 minuter. Låt svalna i lagen. Ta ur apelsinskalen, koka ihop lagen till hälften. Lägg tillbaka dem i lagen och låt ligga i ett dygn till. Häll av lagen. Frys apelsinskalen i hela bitar, hacka dem i små tärningar eller breda strimlor och frys dem.

Läckerhet med postpaket

Kylskåpsporr
För minst fem år sedan hade jag fått två presentkort. DeliCard skulle förse mig med läckerheter. Presentkorten hängde på kylskåpet månad efter månad. Mycket att välja mellan - whiskyost, löjrom, rökt lax, renstek eller inlagd sill. Jag dreglade varje dag över mina fina presentkort och bestämde mig till slut att löjrom skulle vara festligt till jul.


Som ett brev på posten
Beställningen gjordes och paketet skulle hämtas på posten. Leverans samma dag som jag skulle styra kosan mot Linköping. Posten hängde omtänksamt en lapp på min dörr och meddelade att det delikata paketet kommit, ett par timmar senare än lovat. Jag satt redan på tåget.

Inte brevbomb utan stinkbomb
Julen slut - ringde posten. Någon vänlig själ berättade att "mitt paket" hade "stunkit" förfärligt. De hade varit tvungna att kasta det. Vågar knappt tänka på hur illa det luktat. Som att glömma räkskal i soporna - usch jag vill inte ens föreställa mig de stackarna på posten. Jul och allt. Slutet gott, allting gott. DeliCard var riktiga sötnosar, skickade nytt presentkort. Löjrommen hämtades på NK. Inget mera postpaket för min del.


05 december, 2005

Farmor Elsas pepparkakor

Pepparkakorna fick jag av min farmor varje dag efter skolan. När hon bakade dem hade hon ett särskilt bakbord i trä som hon lade uppe på diskbänken. På det använde hon en kraftig linnehandduk som var mjölad och uppepå den kavlade hon ut degen. Inget som någon hobbybagare skulle göra idag men det var ett lätt sätt att få dem riktigt tunna och slippa att de satte sig fast i bakbordets yta.
Farmor Elsa blev 105 år och hade då upplevt hela den 1900-talet och industrialismen. Hon var en riktig krutgumma som hörde dåligt men var klar i knoppen.

Farmor Elsas pepparkakor
Ca 100 st
1 ½ dl tjock grädde gärna sur
1 tsk socker
2 ¼ dl socker
1 ½ dl sirap
¾ dl smält margarin
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
ca 8 ½ dl mjöl.

Vispa grädden med 1 tsk socker. Tillsätt övriga ingredienser och mjöl till en lagom fast deg. Den får inte bli för hård. Låt degen vila i kylskåp och bli kall innan den ska kavlas ut. Gärna nästa dag. Degen kavlas till ca 2-3 mm tjocklek. Är de tunna blir de riktigt spröda. Ta ut runda pepparkakor. Grädda i ca 185 grader, 7-8 minuter.

04 december, 2005

Pepparnötter gott till glöggen

Många av recepten som jag samlat på mig är inskrivna i en enkel vaxduksbok med svarta pärmar. I en sån har jag, liksom min mor, mormor och mormorsmor samlat alla våra favoritrecept. Den äldsta bok som finns bevarad är från 1852. Receptet på pepparnötter var det första i min bok och kommer antagligen från Allt om Mat för sisådär tjugofem år sedan. Jag började tidigt ;-). Namnet "Pepparnötter" finns redan i "7 sorters kakor" från mitten av 40-talet. Den boken är ett väl tummat loppisfynd. Beskrivningen på kakan i 7 sorters kakor är annorlunda, med gammalmodiga måttenheter som t ex kopp. Den här varianten av pepparnötterna passar bra på glöggbordet gärna med en liten bit ädelost.

Pepparnötter
(blir mer än 100 st beroende på hur stora man vill ha dem)
2 ½ dl strösocker
225 gr smör
2 msk sirap
3 tsk kanel
3 tsk nystött kardemumma
2 tsk bikarbonat
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser, sist mjölet. Ställ degen kallt. Rulla degen till små bollar som har en enkronas storlek. Grädda i 200 grader ca 12 min. Tips! Gör bara en sats i taget. De är dryga att baka ut och räcker länge
.

70-talsnostalgi och andra reflektioner


Knappt att jag vågar publicera det här inlägget. Som att svära i kyrkan. Många rynkar på näsan och säger falukorv...det äter vi inte hos oss. Vi gör det.

70-talsnostalgi
Falukorvring, 70-talsnostalgi, något som fortfarande serveras då och då. Den är snabb att göra och en bra räddningsplanka när det är bråttom att få fram något på bordet. Definitivt gillar många ungar den här rätten. Använder du vispgrädde blir såsen bättre. Med matlagningsgrädde blir den lite grynig, men definitivt smalare. 17%ig ost är att föredra då rätten är ganska fet.

Framtidsdrömmar och val av korv
Jag använder helst korv med svensk köttråvara t ex Scans. Väljer även här en magrare framför en fetare. Väljer Scan av lite olika anledningar. Som ung stoppade jag korv i någon månad på Scans fabrik (Farmek) i Linköping. En upplevelse från fabriksgolvet när drömmen var att gå restaurangskola och sedan driva eget. Att virka prinskorv var en ny erfarenhet och Du kan inte ana vad färskrökt korv direkt från röken är läcker. Rökdoften lockar fortfarande fram minnen vid Farmeks anläggning vid Globen.

En lantlig utflykt
Från Klefstad gård levereras fortfarande smågrisar till bönder runtomkring, som sedan föder upp slaktsvin. Det finns ca 90 suggor i produktionen. Varje sugga är dräktig 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Hon får en kull på ca 12-15 smågrisar. Söta som marsipangrisar då de leker i halmen och med varandra. När de lämnar gården väger de ca 25 kg. Med tanke på dem, väljer jag gärna svenskproducerat.

Well en liten lantlig utflykt, tillbaka till ringen. Här kommer den direkt från köket i Vasastan.

Falukorvring (ca 4 pers)

1 falukorv i ring
ca 3 dl Vispgrädde eller matlagningsgrädde
lagrad ost (smal 17%)
ketchup (såsen ska smaka rejält)
2 gula lökar

Skär falukorven i skivor som håller ihop i botten av korven. Ca 5-7 skivor à ca 1 cm, per person är lagom. Lägg den i en trång ugnsfast form med lite högre kant. Hyvla osten i skivor, skala och skär löken i skivor. Stoppa varannan skiva lök och varannan ost i korven. Lägg överbliven lök och ost i mitten av ringen. Blanda grädde och ketchup och häll över. Grädda i ugnen på ca 225 grader tills korven fått rejält med färg ca 25-30 minuter.
Servera med kokt potatis och en grönsallad eller kokta grönsaker (gärna gröna som ger färg till hela rätten.)

01 december, 2005

Tre gubbar, tre gubbar vi äro alla tre...


Pepparkakshus har alltid gjorts till jul sedan jag var väldigt liten. Husen har Märtha (min mamma) ritat. Tillsammans blir det en hel by med boningshus, ladugård, uthus och dass. Degen är väl utprovad för hus och stora figurer. Pepparkaksfigurer kan hängas som dekoration i ett fönster eller på en dörr. Receptet kommer ursprungligen från Stora Kokboken från 1954.

Pepparkaksdeg
2 dl brun farin
1 1/2 dl sirap
150 g smör eller margarin
1 ägg1 tsk ingefära
3 tsk kanel
1/2 -1 tsk nejlikor
1 tsk stött kardemumma
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter vetemjöl

Koka upp farin och sirap. Lägg i matfettet och låt det smälta. Låt massan kallna. Rör ner ägg, kryddor, bikarbonat och nästan allt mjölet. Täck med resten av mjölet och låt stå kallt, gärna över natten. Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut tunt ca 2 mm. Ta ut figurer. Grädda i 175° ca 8-10 min. Låt kallna på plåten.

Kristyr
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk citronsaft eller ättika

Blanda alla ingredienserna i en skål. Kristyren måste röras länge tills den är riktigt fast i konsistensen. Använd gärna elvisp.Gör en strut i papper när du ska spritsa ut mönster. Vik upp en bit av pappret för att få en dubbel kant längst ner vid spetsen av struten. Håll fast pappret i ena kanten och vrid pappret runt handen till en strut. Se till att det inte är något hål längst ner utan klipp upp ett hål i önskad storlek när du ska spritsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...