04 december, 2005

Pepparnötter gott till glöggen

Många av recepten som jag samlat på mig är inskrivna i en enkel vaxduksbok med svarta pärmar. I en sån har jag, liksom min mor, mormor och mormorsmor samlat alla våra favoritrecept. Den äldsta bok som finns bevarad är från 1852. Receptet på pepparnötter var det första i min bok och kommer antagligen från Allt om Mat för sisådär tjugofem år sedan. Jag började tidigt ;-). Namnet "Pepparnötter" finns redan i "7 sorters kakor" från mitten av 40-talet. Den boken är ett väl tummat loppisfynd. Beskrivningen på kakan i 7 sorters kakor är annorlunda, med gammalmodiga måttenheter som t ex kopp. Den här varianten av pepparnötterna passar bra på glöggbordet gärna med en liten bit ädelost.
Pepparnötter
(blir mer än 100 st beroende på hur stora man vill ha dem)
2 ½ dl strösocker
225 gr smör
2 msk sirap
3 tsk kanel
3 tsk nystött kardemumma
2 tsk bikarbonat
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser, sist mjölet. Ställ degen kallt. Rulla degen till små bollar som har en enkronas storlek. Grädda i 200 grader ca 12 min. Tips! Gör bara en sats i taget. De är dryga att baka ut och räcker länge
.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...