11 december, 2005

Glögg i advent

Alla diverse tilltugg - skinka, bröd och ostar mm"Kinna, kinna. Vi vill titta på Snövit". Lilla Amanda, helt bedårande, tar mig i handen och säger att videon inte fungerar. Kom och hjälp oss. Maja tittar också vädjande på mig. De blickarna går inte att motstå. Att den inte funkade och att glöggen kokade (blev alkoholfritt) var ju otippat.

Fullt hus
Vi som trodde att vi hade allt under kontroll - gästerna tog en akademisk kvart - som tur var. Det blev lite stressigt på slutet och härligt rörigt. Ungarna bredde ut sig över köksgolvet med färgpennor och papper. Två lintottar slog ihop sina kloka huvuden över en Gameboy. Min sambo Fredrik och jag kryssade mellan barnen för att få fram lite mera skinka och öppna för nyanlända. Gästerna strömmade in, minglade och det var ingen hejd på fina presenter. Tusen, tack! 100 var bjudna, 55 kom (barnen inte inräknade).

Dansken och saffransbrödKnackade på dagen därpåDet är något speciellt med julens cocktailparty. Sänder en tanke till alla de som inte kunde komma och framför allt de som läste förra årets inbjudan, fick fel med datumet och kom dagen därpå.I år tror jag att flera hade räknat med att det skulle bli lite mera matigt för faten blev nästan länsade. Mest poppis var den varma brietårtan (som inte fastnade på bild) tätt följd av Farmor Elsas pepparkakor. Dansken var inte heller dum.



Vi bjöd påKavring
Dansken (Bröd ur Riddarbageriets brödbok)

Knäckebröd
Griljerad skinka med senap
Ädelost

Röd Julost
Varm brietårta med pinjenötter, honung, aprikoser och fikon
Pepparsalami

Farmor Elsas pepparkakor (se tidigare inlägg för recept)
Cedropepparkakor (från Stadsmissionens reklamblad 2004)
Godisbord med gammal hustomteSaffransbröd fyllt med suckat, apelsinskal, russin, kardemumma och smör

Pepparnötter
Frukt, dadlar, nötter, fikon
Julmust
Hemgjord glögg (se tidigare inlägg)
Tarvisenbål (ur Vinterns goda ting, Anna Bergenstrand)
Julskinka med griljeringDet som blev extra bra i år var griljeringen på skinkan.

Griljerad julskinkaTill 2 julskinkor
1 ½ dl svensk senap (söt)
¾ dl socker
1 ägg
Skorpsmulor
Blanda senap, socker och ägg. Bred över skinkan på den feta delen. Strö på skorpsmulorna.
Ställ skinkan lågt ner i ugnen med värme på över ca 225 grader i ca 15 min eller tills den fått färg. Då torkar griljeringen till när äggvitan koagulerar.

3 kommentarer:

elina sa...

vad roligt att få läsa allt runtomkring maten och inte bara recepten. det är nog dags att bjuda hem mina vänner på lite god mat..!

Louise och Dag sa...

Vi tycker att ni hade ordnat en jättefin glögg kväll. Kram Louise och Dag

Kinna sa...

Vi tyckte det var kul att se er. Det kan bli en tradition av det här. kram själva!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...