07 december, 2005

Apelsinsäsong

Härligt att kunna äta söta goda apelsiner igen. Köper hem kilovis av de guldgula solarna. Hos oss samlas det alltid en hög väldoftande apelsinskal vid TVn eller efter helgens frukost med färskpressad juice. Synd att kasta. Att sylta dem är enkelt och ger en god extra krydda i bakverk eller som sötsak.

Tipslista på var du kan använda dem


  • Tillsammans med suckat, kardemumma och smör i vanliga bullar gör syltade apelsinskal bullarna till något alldeles xtra
  • Saffranslängder blir mycket saftiga med samma fyllning som ovan plus russin.
  • Krydda mjuk pepparkakan med lite hackade syltade apelsinskal och lingonsylt
  • Ambrosiatårta är både vacker och god med hackade syltade apelsinskal på glasyren. Recept i 7 sorters kakor.
  • Breda strimlor av apelsinskal fryses styckvis, doppas sedan hastigt i mörk choklad, läggs på ett smörpapper för att torka. Lite snyggt till en espresso

Syltade apelsinskal

12 apelsiner (utan fruktkött)
Sockerlag:
3 dl vatten
3 dl socker

Skala apelsinerna med en kniv för att få snygga jämna kanter. Blötlägg skalen 2-3 dagar i en skål och byt vatten varje dag. Koka dem i vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt dem rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop lika delar socker och vatten. Lägg i apelsinskalen och låt dem koka 5 minuter. Låt svalna i lagen. Ta ur apelsinskalen, koka ihop lagen till hälften. Lägg tillbaka dem i lagen och låt ligga i ett dygn till. Häll av lagen. Frys apelsinskalen i hela bitar, hacka dem i små tärningar eller breda strimlor och frys dem.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...